Data: 2002-09-09 11:02:04
Temat: Re: na urodziny - dlugie
Od: "Wkn" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik walkie <w...@w...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:alhtel$b9b$...@a...dialog.net.pl...
> Daleko to bedzie ode mnie? Wpadlabym na taka uczte - zwlaszcza ze moje
> zachcianki ciazowe siegaja zenitu i mam piekielna ochote na salatki. Btw
> prosze o przepis na ta z kuskusem, zolta, z kalafiora, kruche ciasto. To
> chyba na tyle. Aunk jeknal moj brzusio.
> --
a gdzie ty mieszkasz? Bo ja w Gdańsku.
proszę uprzejmie, oto przepisy:
1. z kuskusem:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis200.html
300 g kuskusu
puszka tuńczyka w sosie własnym
pół puszki kukurydzy
4 średnie ogórasy konserwowe
ok. 15 zielonych oliwek
kilka plastrów świeżego długiego ogórka ze skórą
4 łyżki majonezu
sól (sporo, więcej niż pół płaskiej łyżeczki)
pieprz, ostra papryka
pół łyżeczki przyprawy do zup
koperek suszony lub świeży
kilka kropli sosu sojowego
wrzątek
Kuskus wsypać do miski razem z solą i zalać wrzątkiem tak, żeby woda
wystawała tak 5-7 mm ponad kaszę. Przykryć talerzem i poczekać 5 minut.
Kaszę wymieszać widelcem i wrzucić kukurydzę, ogórki w kostkę, odsączonego
tuńczyka i oliwki w plasterkach, dorzucić przyprawy (ilość można dowolnie
ustalać według gustu) i wymieszać z majonezem. W razie czego dolać odrobinę
wody.
Zjadać ze smakiem.
2. żółta:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis87.html
200 gram ryżu paraboiled (2 woreczki)
puszka groszku
kilka plastrów dobrej szynki
ok. 4 kawałków marynowanej czerwonej papryki
ok. pół puszki pędów bambusa
1 średni ogórek konserwowy
łyżeczka curry
sól, biały pieprz
olej
sok z pół cytryny
Ryż ugotować z solą i curry, które nada mu piękny żółty kolor. Najlepszy do
tej sałatki jest ryż paraboiled, gdyż nie skleja się po ugotowaniu.
Do miski wsypać groszek, pokrojoną paprykę, ogórka i szynkę oraz cienkie
paseczki pędów bambusa (po wyjęciu z puszki dobrze jest opłukać je wodą) i
wymieszać wszystko z ostudzonym ryżem.
Sałatkę doprawić solą i pieprzem, wlać 4 łyżki oleju i wcisnąć sok z pół
cytryny. Dokładnie wymieszać i podawać. Można ewentualnie dodać trochę cukru
na czubku łyżeczki.
Sałatka jest efektowna, dzięki pędom bambusa nieco egzotyczna i naprawdę
smaczna.
3. z kalafiora:
4 łyżki Majonezu dekoracyjnego light WINIARY
2 łyżki śmietany 12%
2 łyżeczki musztardy
1 kalafior (400g)
1 puszka zielonego groszku
3 spore jajka ugotowane na twardo
3 pomidory
100 g szynki konserwowej albo jakiejs wielkopłatowej typu z kominka
ew. natka pietruszki do dekoracji
Kalafiora podzielić na różyczki, gotować al dente, no w każdym razie nie do
miękkości. Groszek osączyć z zalewy. Jajka pokroić w gruba kostkę. Pomidory
w ósemki albo w gruba kostke, szynkę w paski albo kosteczke. Z Majonezu,
musztardy i śmietany przygotować sos. Składniki sałatki połączyć z sosem
majonezowym. Udekorować natka pietruszki. Oczywiscie posolic i popieprzyc.
Moje chlopy, czyli moj maz i jego przyjaciele lubią jak to mowia "pierną",
czyli jak w jezyk piecze, to dobrze.
4. ciasto kruche:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis37.html
Ciasto:
na wielką blachę:
600 gram mąki krupczatki
400 gram masła albo maryśki
200 gram cukru
2 jajka
mały proszek do pieczenia
kilka łyżek śmietany
Masa:
2 waniliowe serki homogenizowane
2 galaretki cytrynowa albo dwie bardzo płaskie łyżki żelatyny rozpuszczone w
wodzie.
Mąkę wymieszaną z proszkiem posiekać z chłodnym masłem i cukrem, dodać jajka
i zagnieść. Wlać trochę śmietany, żeby ciasto nie było za twarde, wszystko
to ładnie rozciapać i rozłożyć na blasze posmarowanej masełkiem i wysypanej
bułką tartą. Upiec na złoto.
Na ciacho wylać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 1/2-3/4 wody i rozmieszaną
z serkiem i zostawić do zastygnięcia. Na to ułożyć owoce, najlepsze są
truskawki i zalać inną kolorowa galaretką rozpuszczona we wrzatku i
przestudzona, a najlepiej juz tezejąca.
Ciasto jest łatwe i bardzo smaczne. Nawet mój mąż raz je robił :-))
pozdrawiam
wkn
|