« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2015-09-20 18:25:53
Temat: Re: nadciąga dynia...
Użytkownik "Qrczak" <q...@q...pl> napisał w wiadomości
news:55feb84e$0$8373$65785112@news.neostrada.pl...
> Dnia 2015-09-20 15:32, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>> W dniu 2015-09-20 o 15:27, Chiron pisze:
>>> Ja krajam dość grubo (są w sprzedaży takie duże frytki, trójkątne- to
>>> mniej więcej tak wygląda). Kładę na blachę piekarnika (polewam ją
>>> olejem, ale bez przesady). Temperatura- 180 stopni. Nie wiem, jak
>>> długo- po prostu obserwuję, czy już zarumienione
>>
>> A robiłeś kiedyś frytki z ziemniaków?
>
> Makdonald robi! Najlepsze!!
>
Ci mordercy zwierząt?
--
Chiron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2015-09-20 18:26:42
Temat: Re: nadciąga dynia...
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ujzc09cp5jro$.1jmuojsbt08dd$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 20 Sep 2015 15:27:27 +0200, Chiron napisał(a):
>
>> Kładę na blachę piekarnika (polewam ją olejem, ale bez
>> przesady). Temperatura- 180 stopni.
>
> Ja robiłam bardziej dietetycznie: OSUSZONE frytki (wszelkie) mieszam w
> misce z łyżeczką oleju, aż się nim dokładnie pokryją - i piekę na blasze,
> z
> podkładem z papieru do pieczenia np, albo na tzw nieprzywieralnej.
Ano tak. Zapomniałem napisać: najpierw kładę pergamin
--
Chiron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2015-09-20 19:01:47
Temat: Re: nadciąga dynia...W dniu 2015-09-20 o 18:25, Chiron pisze:
>
> Użytkownik "FEniks" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:55feb557$0$600$65785112@news.neostrada.pl...
>> W dniu 2015-09-20 o 15:27, Chiron pisze:
>>> Ja krajam dość grubo (są w sprzedaży takie duże frytki, trójkątne-
>>> to mniej więcej tak wygląda). Kładę na blachę piekarnika (polewam ją
>>> olejem, ale bez przesady). Temperatura- 180 stopni. Nie wiem, jak
>>> długo- po prostu obserwuję, czy już zarumienione
>>
>> A robiłeś kiedyś frytki z ziemniaków?
>>
>
> No wiesz- szczerze? :-)
>
> Piszę o tym, co robiłem
Dla mnie frytki to są te smażone w głębokim oleju/tłuszczu. Inaczej to
po prostu pieczone ziemniaki, dynia, marchewka, inne.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2015-09-20 19:24:39
Temat: Re: nadciąga dynia...Dnia Sun, 20 Sep 2015 18:25:53 +0200, Chiron napisał(a):
> Użytkownik "Qrczak" <q...@q...pl> napisał w wiadomości
> news:55feb84e$0$8373$65785112@news.neostrada.pl...
>> Dnia 2015-09-20 15:32, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>> W dniu 2015-09-20 o 15:27, Chiron pisze:
>>>> Ja krajam dość grubo (są w sprzedaży takie duże frytki, trójkątne- to
>>>> mniej więcej tak wygląda). Kładę na blachę piekarnika (polewam ją
>>>> olejem, ale bez przesady). Temperatura- 180 stopni. Nie wiem, jak
>>>> długo- po prostu obserwuję, czy już zarumienione
>>>
>>> A robiłeś kiedyś frytki z ziemniaków?
>>
>> Makdonald robi! Najlepsze!!
>>
>
> Ci mordercy zwierząt?
...i ludzi.
--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2015-09-20 19:26:48
Temat: Re: nadciąga dynia...Dnia Sun, 20 Sep 2015 19:01:47 +0200, FEniks napisał(a):
> W dniu 2015-09-20 o 18:25, Chiron pisze:
>>
>> Użytkownik "FEniks" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
>> news:55feb557$0$600$65785112@news.neostrada.pl...
>>> W dniu 2015-09-20 o 15:27, Chiron pisze:
>>>> Ja krajam dość grubo (są w sprzedaży takie duże frytki, trójkątne-
>>>> to mniej więcej tak wygląda). Kładę na blachę piekarnika (polewam ją
>>>> olejem, ale bez przesady). Temperatura- 180 stopni. Nie wiem, jak
>>>> długo- po prostu obserwuję, czy już zarumienione
>>>
>>> A robiłeś kiedyś frytki z ziemniaków?
>>>
>>
>> No wiesz- szczerze? :-)
>>
>> Piszę o tym, co robiłem
>
> Dla mnie frytki to są te smażone w głębokim oleju/tłuszczu. Inaczej to
> po prostu pieczone ziemniaki, dynia, marchewka, inne.
>
No właśnie, a dla mnie pyzy to cepeliny.
--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2015-09-20 20:47:58
Temat: Re: nadciąga dynia...W dniu 2015-09-20 o 19:26, Ikselka pisze:
> Dnia Sun, 20 Sep 2015 19:01:47 +0200, FEniks napisał(a):
>
>> W dniu 2015-09-20 o 18:25, Chiron pisze:
>>>
>>> Użytkownik "FEniks" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
>>> news:55feb557$0$600$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> W dniu 2015-09-20 o 15:27, Chiron pisze:
>>>>> Ja krajam dość grubo (są w sprzedaży takie duże frytki, trójkątne-
>>>>> to mniej więcej tak wygląda). Kładę na blachę piekarnika (polewam ją
>>>>> olejem, ale bez przesady). Temperatura- 180 stopni. Nie wiem, jak
>>>>> długo- po prostu obserwuję, czy już zarumienione
>>>>
>>>> A robiłeś kiedyś frytki z ziemniaków?
>>>>
>>>
>>> No wiesz- szczerze? :-)
>>>
>>> Piszę o tym, co robiłem
>>
>> Dla mnie frytki to są te smażone w głębokim oleju/tłuszczu. Inaczej to
>> po prostu pieczone ziemniaki, dynia, marchewka, inne.
>>
>
> No właśnie, a dla mnie pyzy to cepeliny.
>
>
pyzy są kuliste a cepeliny podłużno-owalne :)
pozdr
Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2015-09-20 22:59:15
Temat: Re: nadciąga dynia...Dnia Sun, 20 Sep 2015 20:47:58 +0200, stefan napisał(a):
> W dniu 2015-09-20 o 19:26, Ikselka pisze:
>> Dnia Sun, 20 Sep 2015 19:01:47 +0200, FEniks napisał(a):
>>
>>> W dniu 2015-09-20 o 18:25, Chiron pisze:
>>>>
>>>> Użytkownik "FEniks" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
>>>> news:55feb557$0$600$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>> W dniu 2015-09-20 o 15:27, Chiron pisze:
>>>>>> Ja krajam dość grubo (są w sprzedaży takie duże frytki, trójkątne-
>>>>>> to mniej więcej tak wygląda). Kładę na blachę piekarnika (polewam ją
>>>>>> olejem, ale bez przesady). Temperatura- 180 stopni. Nie wiem, jak
>>>>>> długo- po prostu obserwuję, czy już zarumienione
>>>>>
>>>>> A robiłeś kiedyś frytki z ziemniaków?
>>>>>
>>>>
>>>> No wiesz- szczerze? :-)
>>>>
>>>> Piszę o tym, co robiłem
>>>
>>> Dla mnie frytki to są te smażone w głębokim oleju/tłuszczu. Inaczej to
>>> po prostu pieczone ziemniaki, dynia, marchewka, inne.
>>>
>>
>> No właśnie, a dla mnie pyzy to cepeliny.
>>
>>
> pyzy są kuliste a cepeliny podłużno-owalne :)
Ajtam :-))
--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2015-09-21 06:17:26
Temat: Re: nadciąga dynia...
Użytkownik "FEniks" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:55fee67b$0$602$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2015-09-20 o 18:25, Chiron pisze:
>>
>> Użytkownik "FEniks" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
>> news:55feb557$0$600$65785112@news.neostrada.pl...
>>> W dniu 2015-09-20 o 15:27, Chiron pisze:
>>>> Ja krajam dość grubo (są w sprzedaży takie duże frytki, trójkątne- to
>>>> mniej więcej tak wygląda). Kładę na blachę piekarnika (polewam ją
>>>> olejem, ale bez przesady). Temperatura- 180 stopni. Nie wiem, jak
>>>> długo- po prostu obserwuję, czy już zarumienione
>>>
>>> A robiłeś kiedyś frytki z ziemniaków?
>>>
>>
>> No wiesz- szczerze? :-)
>>
>> Piszę o tym, co robiłem
>
> Dla mnie frytki to są te smażone w głębokim oleju/tłuszczu. Inaczej to po
> prostu pieczone ziemniaki, dynia, marchewka, inne.
>
Są ziemniaki, pocięte na frytkownicy i smażone w głębokim oleju. Są też
frytki w paczce, które się po prostu wrzuca do piekarnika (bez oleju!)- i to
wszystko. No ale to nie moja dziedzina:-). Moge się podzielić tym, co znam i
sam robię (czasami:-) ). Robię też warzywa na parze- smakują zupełnie
inaczej, niż gotowane:-)
--
Chiron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2015-09-21 08:32:55
Temat: Re: nadciąga dynia...W dniu 2015-09-21 o 06:17, Chiron pisze:
> Są też frytki w paczce, które się po prostu wrzuca do piekarnika (bez
> oleju!)
Ale co to za frytki...
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2015-09-21 08:37:09
Temat: Re: nadciąga dynia...W dniu 2015-09-18 o 20:09, Qrczak pisze:
> ...jakieś nowe pomysły na zużycie macie?
A pasztet robiłaś? O ile kojarzę, masz dziecia wege, to byłaby
propozycja, dynia z ciecierzycą (2 cz. ciecierzycy lub fasoli na 1 cz.
dyni) Plus migdały, pestki dyniowe, przyprawy. Jadłam u kogoś, ciekawy w
smaku i choć ogólnie za dynią nie przepadam, w tej formie była całkiem
smaczna.
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |