Data: 2000-01-24 03:35:40
Temat: Re: nalesniki
Od: "af" <f...@p...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Irena Siegmund <i...@u...net> wrote in message
news:388BB783.A269744E@usa.net...
>
>
> Izabela Smolińska wrote:
>
> > > Szukam przepisu na oryginalne amerykanskie nalesniki. Takie okragle i
> > puszyste z syropem.
> >
> > Mam cos takiego (nie wyprobowane - z ksiazki"kuchnia amerykanska"):
> > 1 szklanka maki pszennej
> > 3/4 szklanki maki kukurydzianej
> > 1/3 szklanki cukru-pudru
> > 1 jajo
> > 4 lyzki masla
> > 1 szklanka kwasnego mleka
> > 1 lyzeczka sody
> > 1 lyzecka soli
> > Zmieszac starannie cukier, jajo, 1-2 lyzki roztopionego masla. Dodac
> > kwasnego mleka i sody, nastepnie make pszenna i kukurydziana. Zostawic w
> > chlodnym miejscu na 1/2 godziny. Rozgrzac patelnie i roztopic reszte
> > masla. Nakladac ciasto pelnymi lyzkami na goraca patelnie. Zrumienic na
> > jednej stronie, przewrocic i zromienic na drugiej. Podawac natychmiast,
> > gorace, z syropem klonowym.
> > ok 10 szt.
> >
> > Iza
> >
> > --
> > Newsy przez www ? Sprawdz http://www.newsgate.pl
>
> Przepis ma tyle wspolnego z ameryka co i ta ksiazka z ktorej to cytujesz.
> Jesli przepis jest ameryanski to nie moze w nim byc kwasne mleko gdyz
takowe
> na tym kontynecie (AMERYKANSKIM) nie isnieje.
>
> pozdrawiam,
>
> Slav
> Chyba, ze do zwyklego mleka dodasz lyzke smietany ( sour cream )i
postawisz
w cieplym miejscu..Za 1-3 dni masz zsiadle mleko... Ale moze byc kwasne
mleko w amerykanskim przepisie bo moja ksiazka kucharska, Encyclopedic
Cookbooks wydana przez Culinary Arts Institute ( 975 stron, pare tysiecy
przepisow ) podaje ten skladnik w jednym z przepisow na pancakes czy
griddlecakes ( tak sie te "nalesniki " nazywaja, bo sa to w istocie
placuszki o srednicy ok.5 cali, czyli ok 12.5 cm ): Prosze wziasc pod uwage,
ze amerykanski kubek to niepelna szklanka.. zalozmy 1 i 1/2 cm od brzega...
SOUER-MILK GRIDDLECAKES
1 1/2 szklanki przesianej maki
1 lyzeczka od herbaty proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
1 lyzeczka cukru
2 jajka
1 szklanka sour milk ( czyli kwasne mleko.... zsiadle ) albo buttermilk
maslanki )
1 lyzeczka roztopionego tluszczu ( smalcu)
zmieszac suche skladniki. Rozbic jajka z siadlym mlekiem lub maslanka i
lyzeczka tluszczu, dodac do tego make z sola, proszkiem, cukrem .Ubic na
gladka mase i smazyc na goracej natluszczonej patelni.
Ksiazka jest z 1959 roku, wiec widac wtedy mleko nie bylo tak pasteryzowane
jak obecnie i samo sie zsiadalo... Teraz po 2 tygodniach jest wciaz swieze a
potem raczej zgorzknieje jak skwasnieje...
Zycze milego dnia
F.
|