Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.pl
!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: dawnakuchnia <d...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: nalesniki na jedna osobe
Date: Mon, 22 Jul 2002 15:55:34 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 50
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <ahgu54$oqq$1@info.cyf-kr.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: aad169.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news2.tpi.pl 1027346120 23810 217.97.83.169 (22 Jul 2002 13:55:20 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 22 Jul 2002 13:55:20 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: pl, en-gb
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-GB; rv:0.9.4) Gecko/20011128
Netscape6/6.2.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:117605
Ukryj nagłówki
MarchEf wrote:
> Dziendobry,
>
> Baaaaardzo dawno nmie tu nie by^(3)o :))))
> Czytam sobie i czytam, i tak sobie mysle ze wiekszosc z Was gotuje stadnie,
> a ja gotuje sama dla siebie, i chcialabym zrobic nalesniki dla samej siebie-
> niezbyt duzo- i zastanawiam sie czy ktos z was tez robi nalesniczki tylko
> dla jednej osoby- jesli tak czy moglby mi podac przepis i koniecznie
> proporcje
dlaczego tak mało?
przecież możesz:
a/ zaprosić jakąś koleżankę/kolegę (stołujących się w "zakładach
zbiorowego żywienia")
b/ przechować w lodówce conajmniej 2 dni i zużyć do "wariacji" naleśnikowych
a wariacji naleśnikowych jest nieskończona ilość w zależności od naszej
fantazji i potrzeb, trzeba tylko przy cieście naleśnikowym pamiętać,
żeby je przygotować bez zbyt wielkiej ilości cukru, raczej wytrawnie, że
tak powiem
kilka przykładów zastosowania naleśników:
- tort naleśnikowy - tak to funkcjonuje u nas tradycyjnie, ale ja to
nazywam "nasza lazańja"
- jako makaron do rosołu i pomidorowej
- jako "podwójny omlet" przełożone dwa placki różnymi
sosowo-mięsno-warzywnymi duszonkami plus odrobina różnych serów
złożone na pół i apetycznie przysmażone na patelni z pokrywką
możesz smażenie naleśników połączyć ze smażeniem ryby w cieście
naleśnikowym - ciasto które zostaje z usmażenia ryby zmieniasz w
naleśniki - będzie ich znacznie mniej...
...zwłaszcza jeśli kilka z nich mimochodem wpałaszujesz zaraz po
usmażeniu:-)) co jest dosyć powszechnym niezbadanym zjawiskiem.
ja zawsze smaże porcję z 3 jajek
to co zostanie rozdaj wiecznie głodnym wróblom i wróblopochodnym
pozdr
ewa
--
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~
|