Data: 2007-03-09 20:30:41
Temat: Re: nalewka wiśniowa - jak to zrobić ?
Od: "Tomek" <k...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Witam,
>
> Od razu zaznaczam, że jestem w tej dziedzinie absolutnym amatorem,
> więc z góry wybaczcie niezbyt zręczny charakter moich pytań :)
>
> Mam sok z wiśni własnej roboty - 40 dag cukru na 1 l soku i
> zagotowany.
> Chciałbym, przy użyciu czystego spirytusu, zrobić z niego nalewkę -
> tak mniej więcej 66%.
>
> Moje pytania :
> Co zrobić, żeby po zmieszaniu soku i spirytusu, sok nie sfermentował ?
> Dodać jeszcze więcej cukru ? Jeśli tak, to ile ?
> Może jeszcze jakieś dodatki ?
>
> Po jakim najkrótszym okresie czasu taka nalewka nadaje się do picia ?
>
> Z góry dzięki za wszelkie wskazówki ;)
>
To co Ci wyjdzie to nie będzie nalewka. Ogólnie z nalewkami jest jeden problem.
Nie należy do zalewania owocow używać spirytusu rektyfikowanego. Jest za czysty.
Spirytus do nalewek musi być ciut gorszej jakości. Ale nie moze to być bimber
ani jakieś świństwo z bazaru. Po dwoch, trzech latach bukiet ze spirytusu lączy
się ze smakami i zapachami nalewki. Nalewki na nie za bardzo oczyszczonym
spirytusie są genialne. Kto nie probowal takich nalewek nic nie wie o nalewkach.
A jakie są likiery jajeczne. Nie da się opisać. Jest jeden problem. Skąd się
bierze taki spirytus. Napisal bym ale pewno zaraz się wrzask podniesie ze spam i
te rzeczy. Tomek
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|