Data: 2011-10-01 18:20:29
Temat: Re: napuchnięte ręce pod wpływem wody
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 01 Oct 2011 19:30:21 +0200, sWAR4 napisał(a):
> W dniu 2011-09-29 13:41, Ikselka pisze:
>> Dnia Thu, 29 Sep 2011 12:42:48 +0200, sWAR4 napisał(a):
>>
>>> Nie odpowiem ci na temat skóry , ale co do alkoholu , to PODNOSI poziom
>>> cukru w organizmie, a NIE wypłukuje :)
>>
>> Po alkoholu SPADA poziom cukru.
> Powiedz to cukrzykowi :)
> I podaj przykłady na sobie :)
> Bo akurat cukrzykowi podnosi poziom cukru
Ty tu jakieś czary odprawiasz - niby skad cukrzykowi lub komukolwiek innemu
miałby się wziąć dodatkowy cukier we krwi z/po alkoholu? No chyba że się
likieru albo piwa czy wina lub słodkiej wódki napijesz, ale to wtedy cukier
bierze Ci się nie z alkoholu, ale z... cukru! Bo to słodkie napoje.
http://www.pompiarze.pl/cukrzyca/co-z-tym-alkoholem-
w-cukrzycy/
"Jeżeli masz cukrzycę i bierzesz insulinę albo tabletki, ryzykujesz niskim
poziomem cukru we krwi kiedy pijesz alkohol. Aby się zabezpieczyć, nigdy
nie pij na pusty żołądek. Zaplanuj sobie drinka w czasie posiłku albo po
przekąsce.
W jaki sposób alkohol przyczynia się do prawdopodobieństwa niedocukrzenia?
To ma wiele wspólnego z Twoją wątrobą.
Zazwyczaj kiedy poziom cukru zaczyna spadać, wątroba wkracza do akcji, tzn.
zamienia zapasy węglowodanów na glukozę. Następnie przekazuje glukozę do
krwi, co pomaga uniknąć lub spowalnia reakcję hipoglikemiczną.
Jednak to ulega zmianie w momencie, gdy alkohol znajdzie się w organizmie.
Alkohol to toksyna. Ciało reaguje na alkohol jak na truciznę. Wątroba chce
się go szybko pozbyć z krwi. W rzeczywistości wątroba nie jest w stanie
uwolnić glukozy dopóki nie zajmie się alkoholem. Jeśli cukier we krwi
spada, bardzo szybko może dojść do głębokiego niedocukrzenia.
I to dlatego wypicie zaledwie dwóch drinków (około 60 ml) na pusty żołądek
może doprowadzić do bardzo niskiego poziomu cukru we krwi."
> i z doświadczenia ci to pisze.
Coś to Twoje doświadczenie zakrawa mi na piwne :->
--
XL
|