Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!wsisiz.edu.pl!.POSTED.public-gprs350973
.centertel.pl!not-for-mail
From: Jivanmukta <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: nie jedzcie mięsa
Date: Mon, 15 Apr 2019 20:44:49 +0200
Organization: http://www.wit.edu.pl
Message-ID: <5...@p...onet.pl>
References: <oma77u$d2j$1@news.icm.edu.pl> <omb2d7$lq3$1@dont-email.me>
<omktir$2o6$1@gioia.aioe.org> <omn33k$i1$1@dont-email.me>
<on9paf$g1j$1@gioia.aioe.org> <onkuub$m9a$1@dont-email.me>
<onlf0v$1tki$1@gioia.aioe.org> <onn733$h8s$1@news.icm.edu.pl>
<onpdg2$1rv8$1@gioia.aioe.org>
<2...@g...com>
<7...@g...com>
<oo3u2o$99i$1@news.icm.edu.pl> <oo3u4b$9nk$1@news.icm.edu.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: portraits.wsisiz.edu.pl;
posting-host="public-gprs350973.centertel.pl:37.47.2.62";
logging-data="1152452"; mail-complaints-to="a...@w...edu.pl"
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64; rv:6.0) Gecko/20110812
Thunderbird/6.0
To: Animka <a...@t...wp.pl>
In-Reply-To: <oo3u4b$9nk$1@news.icm.edu.pl>
X-Antivirus: Avast (VPS 190415-4, 15.04.2019), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381952
Ukryj nagłówki
W dniu 29.08.2017 16:35, Animka pisze:
> W dniu 2017-08-29 o 16:34, Animka pisze:
>> W dniu 2017-08-29 o 10:11, t...@g...com pisze:
>>> Cała kuchnia hinduska uległa absorbcji / degeneracji / zmiksowaniu z
>>> kulturą Zachodu po przybyciu emigrantów do Europy czy US. Widać to
>>> wyraźnie w drugim czy trzecim pokoleniu hindusów którzy ulegli już
>>> wpływom swoich nowych ojczyzn i dostosowali kuchnię babć i dziadków
>>> do swoich możliwości.
>>> Tak czy inaczej jest to tylko już dalekie echo tego czego można
>>> jeszcze doświadczyć w ojczyźnie curry...))
>>>
>>> Znalazłem dzisiaj przepis na kurczaka w lekkim curry
>>> Podaję go na próbę chociaż jest to tylko tandoori.curry z nazwy.
>>>
>>> http://www.cdkitchen.com/recipes/recs/1160/Easy-Tand
oori-Chicken77630.shtml
>>>
>>>
>>> Kurczak tandoori bez wysiłku
>>>
>>> 1 cały kurczak lub kawałki z kością
>>> 2 średnie pokrojone w plasterki czerwone cebule
>>> 2 zielone papryczki chili, posiekane
>>> 4 ząbki czosnku, posiekane
>>> 1 łyżeczka mielonego lub drobno posiekanego świeżego imbiru
>>> 1/4 szklanki oliwy z oliwek
>>> 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
>>> 3/4 łyżeczki mielonej kolendry
>>> 3/4 łyżeczki całych nasion kminku
>>> sól i pieprz, do smaku
>>>
>>> Oczyścić i usunąć skórę z kurczaka. Jeśli używasz całego kurczaka,
>>> pokroić na kawałki. Nakłóć kurczaka widelcem, lub nożem i posypać solą.
>>> Zmiksować cebulę, chili, czosnek, imbir i wszystkie pozostałe
>>> składniki w blenderze na gładką pastę.
>>> Włożyć kawałki kurczaka z marynatą do dużej miski z pokrywką. Upewnij
>>> się, że wszystkie kawałki są pokryte marynatą. Przykryć pokrywką i
>>> zostawić w lodówce na przynajmniej 3 godziny, najlepiej na noc.
>>> Grillować lub smażyć do miękkości.
>>> Podawać z mizerią lub słonym jogurtem i frytkami.(moje)
>>>
>>> Może zainspiruje to Państwa do różnych prób i nowych odkryć kulinarnych.
>>> Wątek jest o ahinsie czyli nie wywieraniu przemocy i w tym sensie
>>> popełniam grzech. Sorry Jivanmukta..
>>> pozdrawiam wszystkich
>>>
>> Jak mam robic juz kurczaka to posolę, posypuję go sypką papryką oraz
>> przyprawą do kurczaka (taką w torebkach ze sklepu).
>> Podsmażam na masełku, potem duszę. Od razu. Nic nie kiszę.
>>
> Albo piekę w piekarniku bez podsmażania.
Lubicie kurczaki? To poczytajcie: https://frankenkurczak.pl/
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus
|