Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jacek J." <n...@p...com>
Newsgroups: pl.soc.dzieci.starsze
Subject: Re: (nie)zdrowa żywność
Date: Thu, 30 Nov 2006 14:58:00 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 88
Message-ID: <4...@p...com>
References: <4...@p...com> <ekmf8f$bc6$1@news.onet.pl>
<4...@p...com> <ekminj$nbk$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.77.20.131
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1164895276 27698 213.77.20.131 (30 Nov 2006 14:01:16
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 30 Nov 2006 14:01:16 +0000 (UTC)
X-Mailer: Mozilla 4.75 [en] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: pl,en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.soc.dzieci.starsze:22794
Ukryj nagłówki
Nixe wrote:
>
> "Mówi się" oznacza, że nie jest to temat tabu czy stanowiący jakąś tajemnicę
> państwową. Jeśli faktycznie są ludzie, którzy nie słyszeli_kompletnie_nic na
> ten temat, to uważam, że w jakiś sposób sami sobie są winni.
Tajemnicy może nie stanowiło, ale nie było nagłaśniane tak intensywnie,
jak swego czasu rzekoma wyższość margaryny nad masłem
("Wszystkie kochające matki... " czy jakoś tak).
> Kupa informacji na ten temat od lat ukazuje się w zwykłej,
> codziennej prasie czy prasie kolorowej (artykuły o diecie, o odżywianiu się,
Tak na marginesie: w prasie żyjącej z reklam margaryny też?
Bo po "Świat nauki" czy "Świat konsumenta" nie wszyscy sięgną.
> o badaniach naukowych itp.), mówi się o tym w innych mediach. To naprawdę
> nie jest żadna nowość ostatniego roku.
> Nowością może być fakt, iż od lat powszechnie uznany za bezpieczny aspartam
> okazał się być substancją rakotwórczą i nie powinna być składnikiem naszej
> diety (a jest).
> "Transy" przy tym to niemal prehistoria ;-)
> Chodziło mi o to, że już ~naście czy wręcz ~dziesiąt lat temu robiono na ten
> temat powtarzalne badania i pisano prace naukowe. A jeśli tak, to są to
> informacje, które już_dawno_temu przedostały się do powszechnych mediów.
Uważasz, że wiedza naukowców przekłada się na świadomość ulicy? Reklama
rządzi...
> Uwierz, że informacje, które podałeś, jakkolwiek są bardzo cenne, to jedynie
> mocno odgrzewane kotlety :)
Ważne na czym odgrzewane :)
A przy okazji - dlatego że cenne, trzeba o nich przypominać:
http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_061128/n
auka/nauka_a_1.html
"Jogurty probiotyczne - obietnice bez pokrycia"
[Sam nie wiem, czy to edukacja bardziej z dziedziny dietetyki, czy
raczej
działania reklamy; bo same jogurty, nawet jeżeli cudów nie zdziałają,
to
- w przeciwieństwie do technik marketingowych - szkodliwe raczej nie
są.
Przynajmniej w świetle dotychczasowych badań ;> ].
fragmenty:
- Jestem matką i od czterech miesięcy podaję swoim dzieciom Actimel
- pisze nasza czytelniczka - a one i tak chorują.
ustalono, że Actimel poprawia tak zwane parametry odpornościowe,
czyli podwyższa w krwi stężenie pewnych substancji, które pomagają
walczyć z chorobami. Niestety, parametrów odpornościowych nie można
wprost przełożyć na częstość zachorowań.
Kiedy zadzwoniliśmy do firmy Maćkowy, zwrócono nam uwagę, że to nie
jogurt
ale bakterie w nim zawarte mają udowodnione działanie
przeciwnowotworowe.
To technika marketingowa stosowana często przez producentów.
Informują oni klientów o wszelkich możliwych pozytywnych właściwościach
bakterii probiotycznych. Ale nie wiadomo, czy ich jogurt też te
właściwości wykazuje.
- W tej chwili niestety nie ma prawnego wymogu podawania na opakowaniu
dokładnej nazwy (nie tylko handlowej, ale i systematycznej) zastoso-
wanego szczepu bakterii probiotycznych(...) Na etykiecie powinna być
nie tylko naukowa nazwa szczepu użytych bakterii, ale też ich ilość.
A co z przeziębieniami? Otóż okazało się, że jeden szczep bakterii
probiotycznych - Lactobacillus casei GG - obniża częstość przeziębień.
- W stopniu statystycznie dostrzegalnym, choć klinicznie bez
specjalnego
znaczenia - mówi prof. Szajewska. Lactobacillus casei GG nie jest
obecny
w żadnym jogurcie sprzedawanym w Polsce. A producenci probiotyków
(np. sponsorując prognozę pogody w telewizji) dają do zrozumienia, że
ich jogurt sprawi, iż będziemy rzadziej się przeziębiać.
>
> N.
Jacek J.
--
|\ _,,,---,,_ \___ | __ _ ___ ___| | __ \___ |
/,`.-'`' -. ;-;;,_ _ | |/ _` |/ __/ _ \ |/ / _ | |
|,4- ) )-,_..;\ ( `'-' | |_| | (_| | (_| __/ < | |_| | _
'---''(_/--' `-'\_) fL \___/ \__,_|\___\___|_|\_\ \___/ (_)
|