Data: 2002-01-01 15:52:55
Temat: Re: no to co dobrego jedliscie?
Od: "Gosia ^KIKI^" <g...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Juz podaje :)))
Do salatki potrzebujesz: sloiczek selera marynowanego, sloiczek salatki
warzywnej (groszek+kukurydza+marchewka), 1 nieduzy por pokrojony drobno, 4
jajka na twardo, 20 dkg pokrojonej w slupki szynki konserwowej, 20 dkg sera
zoltego startego na duzych oczkach i duzy peczek zielonej pietruszki
posiekanej.
Ponadto troche soli i sos majonezowo-jogurtowy.
Do salatki potrzebna jest przezroczysta miska o prostych krawedziach (albo
szesciokatna albo w ksztalcie walca)
Na samym dnie kladziemy odsaczony z zalewy seler, na to salatke i polewamy
pierwsza warstwa sosu, na to pokrojone jajka, potem por i polewamy sosem, na
to kladziemy szynke, posypujemy serem zoltym i zalewamy reszta sosu. Na
wierzchu obficie posypujemy pietruszka.
Natomiast schab nie jest moim popisem tylko kolezanki i to od niej mam
przepis.
Podaje wiec co mi napisala:
Ladny kawal schabu (1-1,5 kg)
1.4 L octu winnego czerwonego, 4 lyzki oliwy z oliwek, cebula, 3 zabki
czosnku, kilka ziaren kolendry, kilka ziaren jalowca, kilka ziaren pieprzu,
kilka listkow laurowych, luzeczka estragonu, sol.
Kilka sliwek suszonych, 1.4 L czewonego wytrawnego wina , kilka kwasnych
jablek, marchewka.
Ocet zagotowac z troszka wody, dodac: krazki cebuli, zmiazdzony czosnek,
jalowiec, pieprz, listki laurowe, estragon, kolendre, sol. Wystydzonym sosem
polac mieso, przykryc i odstawic na 4 dni do lodowki.
Nastepnie mieso zrumienic na oliwie, przelozyc do brytfanny, polac tluszczem
spod smazenia i zalac marynata. Dusic ok 1,5 godz na srednim ogniu czesto
polewajac sosem.
W tym czasie sliwki, cienko pokrojone jablka i marchewke poddusic w winie. W
polowie duszenia miesa polac mieso. Jak mieso bedzie gotowe, wyjac, pokroic
w plastry i polozyc na polmisku. Calosc polac sosem.
Pyyyyyyyyyychaaaaaaaaaaa :)))))))))))))))
--
*** ^KIKI^ ***
Gosia Ceglinska
k...@i...pl
g...@p...onet.pl
Użytkownik Herbatka <b...@d...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:008801c192d0$9449c540$0200a8c0@tea...
> ----- Original Message -----
> From: "Gosia ^KIKI^" <g...@p...onet.pl>
> To: <p...@n...pl>
> Sent: Tuesday, January 01, 2002 3:22 PM
> Subject: Re: no to co dobrego jedliscie?
>
>
> > A u nas bylo duzo i dobrego. Sledziki, jajeczka faszerowane (3 rodzaje),
> > salatka z ryzu, kurczaka, ananasa i kukurydzy, salatka warstwowa z
selera
> > marynowanego, szynki, sera i jajek. A na cieplo przepyszny pstrag w
sosie
> > slodko-kwasnym oraz schab na dziko. Mmmmmmmmm, poezja :))))
> > --
> > *** ^KIKI^ ***
> > Gosia Ceglinska
> > k...@i...pl
> > g...@p...onet.pl
> to ja bardzo poprosze przepis na salatke warstwowa z selera i ten schab na
> dziko :-)))
> Herbatka
> galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
> jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
> b...@d...com.pl
>
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>
|