Data: 2002-01-14 16:30:46
Temat: Re: noz - powinien byc ostry jak zyletka - doslownie
Od: "Art(Gruby)" <j...@p...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sun, 13 Jan 2002 23:25:46 GMT, l...@w...pdi.net (Dariusz K.
Ladziak) wrote:
ciach
>A co do japonskich nozy kuchennych - tradycyjne norze sa robione jako
>zmyslny uklad kompozytowy. Biora cienkasztabke wysokoweglowej stali,
>obkladaja ja zgietym w korytko kawalkiem stali niskoweglowej i skuwaja
>wszystko razem. W efekcie klinga ma w srodku cieniutki plasterek
>twardej stali i grubsze boki ze stali elestycznej. W trakcie ostrzenia
>gran ostrza formowana jest wlasnie z tej twardej stali - w efekcie noz
>jest ostry, nie tepi sie ale jest jednoczesnie elastyczny (bo zrobiony
>w calosci ze stali tak twardej jak na sama gran ostrza bylby strasznie
>kruchy).
>No i tych nozy sie praktycznie nie myje - po uzyciu wyciera sie je
>papierem.
Dodam jeszcze ze noze te "podostrza sie" ( honing) przed kazdym
uzyciem - niektorzy ida tak daleko ze uzywaja tylko kamienia z jednego
regionu do danego noza....
Art (Gruby)
"All quiet on the western front"
|