Data: 2002-01-18 15:15:29
Temat: Re: obiad
Od: fghfgh <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Krysia Thompson wrote:
> > Ale zupka nic brzmi sympatcznie.
> >Jak sie do tego zabrac?
> >
> >Daga
> >
> zebym to ja pamietala..[...]
Dokladny przepis z trójmiasta. Przyznam sie, ze nie próbowalam, bo mnie
odrzuca od slodkich zup.
Zupa nic:
50g ryżu,
870 ml mleka,
70 ml wody,
2 żółtka,
1 białko,
110g cukru,
sól
Ryż przebrać, opłukać, rozkleić na mleku i wodzie. Mleko garować, utrzeć
żółtka z cukrem, można zaparzyć ubijając na parze.
Do żółtek wlać cienkim strumieniem część gorącego mleka nie przerywając
ubijania. Temperatura masy nie może przekroczyć
70 st. C. Ubić pianę z białka, wymieszać z cukrem i gotować na
pozostałym mleku jak kluski kładzione. Wyjmować łyżką
cedzakową i włożyć na talerz. Zalać mlekiem półączonym z ryżem i
zaparzonymi żółtkami, dodać trochę soli.
|