Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ewsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Gazeta" <s...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: obiad
Date: Thu, 27 Nov 2003 14:26:40 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 44
Message-ID: <bq4ud4$1k7$1@inews.gazeta.pl>
References: <bq4h3u$s2h$1@arrakis.solutions.net.pl>
<bq4q22$ric$1@nemesis.news.tpi.pl> <bq4sd8$mlb$1@inews.gazeta.pl>
<bq4soe$hur$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: xu169.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1069939940 1671 80.54.114.169 (27 Nov 2003 13:32:20 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 27 Nov 2003 13:32:20 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-User: surmar
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:180920
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bq4soe$hur$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Gazeta" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:bq4sd8$mlb$1@inews.gazeta.pl...
> > Ja również mam wczorajszy obiad skrzydełka w cieście piwnym, do tego ryż
z
> > warzywami i gotowe :)
> >
>
> No nie, Ty jesz takie pychoty, a gdzie przepis?! Wypada sie chyba
podzielic?
> :))))
> --
> Pozdrawiam,
> Ania
>
> www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
>
>
Już ekspresowo,
skrzydełka z kurczaka gotuję dzień wcześniej ok. 40 min. żeby były lekko
twardawe (tak jak tradycyjny rosół z dużą ilością warzyw i przypraw).
Wyjmuję je z wywaru, który można wykorzystać na jakąś zupę, czekam aż
ostygną i obsypuję różnymi przyprawami np. do kurczaka, czerwonym pieprzem i
bazylią. Jeżeli do wywaru dałam mało czosnku to również czosnkiem. Wkładam
do metalowej miski, przykrywam i do lodówki. Na 30 min. przed obiadem robię
ciasto:
mąka, piwo i sól - wszystko razem miksuję tak żeby ciasto było gęste (np.
jak na racuchy). Następnie nastawiam ziemniaki lub ryż i biorę się do
smażenia skrzydełek. W rondlu rozgrzewam oliwę (jak na frytki), zimne
skrzydełka dobrze otaczam w cieście i na rozgrzaną oliwę i smażę na złoty
kolor. I już gotowe.
Rada: tak usmażone skrzydełka są chrupiące, odgrzewane już niestety takie
nie są, ale również dobre :)
Smacznego pozdrawiam Renata
|