Data: 2003-11-27 13:26:40
Temat: Re: obiad
Od: "Gazeta" <s...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bq4soe$hur$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Gazeta" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:bq4sd8$mlb$1@inews.gazeta.pl...
> > Ja również mam wczorajszy obiad skrzydełka w cieście piwnym, do tego ryż
z
> > warzywami i gotowe :)
> >
>
> No nie, Ty jesz takie pychoty, a gdzie przepis?! Wypada sie chyba
podzielic?
> :))))
> --
> Pozdrawiam,
> Ania
>
> www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
>
>
Już ekspresowo,
skrzydełka z kurczaka gotuję dzień wcześniej ok. 40 min. żeby były lekko
twardawe (tak jak tradycyjny rosół z dużą ilością warzyw i przypraw).
Wyjmuję je z wywaru, który można wykorzystać na jakąś zupę, czekam aż
ostygną i obsypuję różnymi przyprawami np. do kurczaka, czerwonym pieprzem i
bazylią. Jeżeli do wywaru dałam mało czosnku to również czosnkiem. Wkładam
do metalowej miski, przykrywam i do lodówki. Na 30 min. przed obiadem robię
ciasto:
mąka, piwo i sól - wszystko razem miksuję tak żeby ciasto było gęste (np.
jak na racuchy). Następnie nastawiam ziemniaki lub ryż i biorę się do
smażenia skrzydełek. W rondlu rozgrzewam oliwę (jak na frytki), zimne
skrzydełka dobrze otaczam w cieście i na rozgrzaną oliwę i smażę na złoty
kolor. I już gotowe.
Rada: tak usmażone skrzydełka są chrupiące, odgrzewane już niestety takie
nie są, ale również dobre :)
Smacznego pozdrawiam Renata
|