Data: 2003-09-23 15:36:25
Temat: Re: obiadek -- co zrobic?
Od: "Kasia" <k...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
sos grzybowy.!!!! pyszny nawet z samymi ziemniakami .
Robilam w niedziele
podaje przepis z "Kuchni Warszawskiej"
podstawa to sos ruminay
2 lyz masla
1 cebula
3 lyz maki
1-2 szklanki bulionu
maslo rozgrac na patelni, dodac starta na tarku cebule i podrumienic. Dodac
make i jeszcze trocge podrumienic.
odastawic z ognia dodawac stopniowo caly czas mieszajac bulion (cieply) az
zrobi sie gesty sos.
pokrojone grzyby
2 lyz masla
sól
pieprz
smietana
maslo roztopic, wrzucic grzyby i udusic.
do uduszonych dodac sos rumiany doprawic sola i pieprzem, dodac smietany
wedlug uznania.
Pamietac aby smietane rozprowadzic w odrobinie odlanego wczesniej cieplego
sosu., bo inaczej sie skrupi.
Sos najlepiej mi smakowal na drugi dzien jak sie przezarl
Kasia Rzeszów
|