Data: 2001-02-17 08:44:42
Temat: Re: ocet winny:bialy i czerwony-do czego?
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Danka <j...@z...nl> wrote:
> No wlasnie. Kilka dni temu zadalam prawie identyczne pytanie: ktory jest
> lepszy - bianco czy ten czarny.
Lepszy -- zalezy do czego, czerwony ma na pewno wiecej smaku niz bialy.
A czarny to pewnie balsamico?
Wg. "Larousse gastronomique":
Bialy ocet uzywany jest do przyprawiania endywii, salaty rzymskiej,
cykorii, do marynowania mies, dziczyzny i ryb, do przygotowywania
"beurre blanc" (bialego sosu maslanego), sosu holenderskiego i
bearnenskiego, do dodprawinia beurre noissette (ciemnego sosu z masla) i
do deglasacji. Tradycyjny francuski bialy ocet jest najlepszy do
przygotowywania w domu octow aromatyzowanych.
Czerwony ocet jest jest najlepszy do przyprawiania delikatnych salat bez
wyraznego smaku, (np. salaty zielonej), gdyz ma bardziej wyrazisty smak.
Uzywa sie go do gotowania czerwonej kapusty, a jego kropla dodaje smaku
smazonej watrobce cielecej, sanguette (potrawie z krwi kurzej), potrawom
z czerwonego miesa, sosowi pieprzowemu, a nawet jajkom sadzonym.
>
> A czy wie ktos moze czy olej z truffli jest dobry?
Nie ma oleju z trufli. Chodzi cu zapewne o olej aromatyzowany truflami,
mogacy sluzyc jako tansaz namiastka trufli.
> > znalazlam w sklepie 2 rodzaje octu winnego: bialy i czerwony. do czego je
> > uzywac, czym sie roznia?
Bialy jest z bialego wina, czerwony z czerwonego.
Wladyslaw
|