Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "piotrh" <p...@t...pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: ogrodowe wedzenie miesa
Date: Tue, 13 Sep 2005 11:06:47 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 52
Message-ID: <dg655k$mda$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <dg1r84$aei$1@atlantis.news.tpi.pl> <dg49kg$4dt$1@atlantis.news.tpi.pl>
<010e01c5b7c4$a9120290$8adb1d53@NOW>
NNTP-Posting-Host: aht99.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1126602740 22954 83.25.201.99 (13 Sep 2005 09:12:20
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 13 Sep 2005 09:12:20 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:171245
Ukryj nagłówki
Opisuję szkołę sztutowską i z Kątów Rybackich gdzie ryby kupuje się
na plaży w porcie , jeszcze żywe , w Sztutowie oprawia , soli i wędzi .
Sam tam tak robię często ;-)
Więc Sztutowiacy pouczyli :
> > Tylko liściaste , w zasadzie najlepsze owocowe z pestkowych .
> kazde drewno ma swoje wlasciwosci
> i nie powiedziane
> ze owocowe pestkowe maja najlepsze
oczywiście , ale tam prawa muszą być proste i jednoznaczne : owocowe ,
najlepsze wiśnie ;-)
Więc Sztutowiacy pouczyli :
> > Jałowiec daje się tylko symbolicznie wbrew krążącym gdzieniegdzie
opiniom
> .
> > Na sam koniec gałązkę , dwie jak ktoś lubi .
> przy wedzeniu wieprzowiny
> jalowcem na koncu "opala " sie wedzone mieso
> i wlasnie wystarczy do tego galaz czy dwie
> aby nie przypalic
oczywiście , ale jak wyżej ;-)
>
> > Jak nad morzem to polecam duże leszcze wędzone prawie na zimno , a pod
> > koniec
> > minimalnie podgrzane (w wędzarni oczywiście , ale uwaga : spadają łatwo
z
> > drutów ) :-)
> :)
> wedzac wieksze ryby w rodzaju leszczy
> karpi czy linow wieszam je w koszyczku z 4 witek wierzbowych
> :)
To świetny pomysł :-)
> ryba wedzona prawdziwie na zimo
> nie powinna spasc z drutow
> :)
Te leszcze o których mówiłem , to mają po 3 kilo czasem (po oprawieniu), a
ich zaletą jest
oczywiście tłustość i wielkie łatwe do usunięcia ości :-)
Jadł ktoś małe leszcze ? Proponuję spróbować he,he ;-)
Podgrzanie na końcu mocno zmiękcza rybę i przy takiej wadze jak źle
zahaczona
lubi spaść , ale poprawia smak niemożebnie :-)))
Oczywiście ryby do wędzenia nacieramy solą !
--
Pozdrawiam :-) pithal
|