Data: 2006-03-22 20:49:05
Temat: Re: olej sezamowy
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Anet wrote:
> Byłam wczoraj "w gościach" u kuzynki. W łazience na szafce stał olej
> sezamowy (ona wciera go w skórę głowy). Pachniał ślicznie. No i pytanie jak
> można go wykorzystać kulinarnie, bo zniewolił mnie ten zapach.
>
> Anet
>
>
Kurcze pieczone
Natrzyj kurczaka olejem, w srodku i na zewnatrz. Posyp sola. Umiesc w
brytfannie, przykryj, piecz 1 godzine w 180-200C. Odkryj, posmaruj
maslem, podwyzsz temperature, piecz az sie zrumieni, okolo 20 minut.
Dressing do salatki po chinsku
1 lyzka sosu sojowego
1 lyzka octu
1 lyzka wody
1 lyzeczka cukru
1 lyzeczka oleju sezamowego
1 lyzeczka startego imbiru
Zmieszac, odstawic na pol godziny, polac posiekana cinska kapuste,
wymieszac, poczekac pol godziny i znow wymieszac, podac.
Masc rozgrzewajaca
2 lyzki oleju sezamowego
6 lyzek oliwy z oliwek
1 czubata lyzka wiorkow wosku pszczelego (nozem skroic swieczke z
prawdziwego wosku)
1/2 lyzeczki oleju chili albo 1/4 lyzeczki pieprzu kajenskiego
Roztopic wosk w oliwie w miseczce umieszczonej na parze czy w kapieli
wodnej. Dodac chili, kapnac krople czy dwie na talerzyk i poczekac az
zastygnie. Sprawdzic konsystencje. Jesli za twarde, dodac oliwy, jesli
za miekkie dodac troche wosku. Przelac do pojemnika na krem.
Uzywac do rak i nog, szczegolnie, gdy ma sie "zimne" konczyny.
UWAGA: nie nadaje sie do ust i nosa, nalezy uwazac, zeby nie dotknac
oczu ta mascia.
MB
|