« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-07-08 11:11:53
Temat: oliwa do maczania chleba-ma ktos przepis?Witam
Niedawno bylem w fajnej knajpce, na poczatek jedzenia podano oliwe z
przyprawami i kawalki chleba przyrumienione. Bylo to proste i pyszne. Wiem,
ze moge zrobic sobie oliwe z przyprawami i probowalem ale nie byla tak
dobra. Moze ktos ma jakis przepis na to jakie przyprawy mozna uzyc?
pozdrawiam
greg
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-07-08 13:13:28
Temat: Re: oliwa do maczania chleba-ma ktos przepis?gregorius wrote:
> Witam
> Niedawno bylem w fajnej knajpce, na poczatek jedzenia podano oliwe z
> przyprawami i kawalki chleba przyrumienione. Bylo to proste i pyszne. Wiem,
> ze moge zrobic sobie oliwe z przyprawami i probowalem ale nie byla tak
> dobra. Moze ktos ma jakis przepis na to jakie przyprawy mozna uzyc?
> pozdrawiam
wróżka ma niestety wychodne, a szklana kula w naprawie...
są różne oliwy z przyprawami i naprawdę nie mam pojęcia, co ci
smakowało. Możesz próbować z następującymi przyprawami:
estragon
bazylia
czosnek
chili (uważać, bo kapsaicyna rozpuszcza się w tłuszczach)
tymianek
majeranek
pieprz w kulkach (to samo: piperyna rozpuszcza się w tłuszczu)
możesz popróbować różne kombinacje. Zioła prowansalskie też są niezłe w
całości.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-07-08 13:23:17
Temat: Re: oliwa do maczania chleba-ma ktos przepis?> wróżka ma niestety wychodne, a szklana kula w naprawie...
>
> są różne oliwy z przyprawami i naprawdę nie mam pojęcia, co ci
> smakowało. Możesz próbować z następującymi przyprawami:
>
> estragon
> bazylia
> czosnek
> chili (uważać, bo kapsaicyna rozpuszcza się w tłuszczach)
> tymianek
> majeranek
> pieprz w kulkach (to samo: piperyna rozpuszcza się w tłuszczu)
>
> możesz popróbować różne kombinacje. Zioła prowansalskie też są niezłe w
> całości.
>
> Waldek
:) nie przyjalbym rady od tak eterycznych i zapewne pozbawionych kubeczkow
smakowych istot jak wrozka, a tym bardziej od bezmyslowej pozbawionej nawet
najprostszego otworu gebowego - szklanej kuli. Raczej oczekiwalem na
inspiracje i sugestie takie jak napisales, wiec jezeli chodzi o mnie nie
zawiodlem sie Twoja odp. za ktora tez dziekuje. Lubie po-eksperymentowac i
zrobie to z przyprawami o ktorych piszesz.
dzieki
greg
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-07-08 15:20:36
Temat: Re: oliwa do maczania chleba-ma ktos przepis?gregorius wrote:
> Witam
> Niedawno bylem w fajnej knajpce, na poczatek jedzenia podano oliwe z
> przyprawami i kawalki chleba przyrumienione. Bylo to proste i pyszne. Wiem,
> ze moge zrobic sobie oliwe z przyprawami i probowalem ale nie byla tak
> dobra. Moze ktos ma jakis przepis na to jakie przyprawy mozna uzyc?
Soli. Tylko i wylacznie (w moim przypadku).
Oliwa, chyba nie musze mowic, extra virgine.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-07-08 16:37:15
Temat: Re: oliwa do maczania chleba-ma ktos przepis?Ewa (siostra Ani) N. wrote:
> gregorius wrote:
>
>> Witam
>> Niedawno bylem w fajnej knajpce, na poczatek jedzenia podano oliwe z
>> przyprawami i kawalki chleba przyrumienione. Bylo to proste i pyszne.
>> Wiem,
>> ze moge zrobic sobie oliwe z przyprawami i probowalem ale nie byla tak
>> dobra. Moze ktos ma jakis przepis na to jakie przyprawy mozna uzyc?
>
>
> Soli. Tylko i wylacznie (w moim przypadku).
> Oliwa, chyba nie musze mowic, extra virgine.
a ja lubię jeszcze balsamico do tego. Też bez przypraw za wyjątkiem soli
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-07-08 22:05:34
Temat: Re: oliwa do maczania chleba-ma ktos przepis?On Fri, 08 Jul 2005 18:37:15 +0200, Waldemar Krzok
<w...@t...de> wrote:
>a ja lubię jeszcze balsamico do tego. Też bez przypraw za wyjątkiem soli
Tez lubie tak skromnie, z balsamico albo bez, ale oregano sie dobrze
sprawdza do tego, kiedy sie chce troche konkretniejszego smaku.
Greg, radze sprobuj z oregano.
No i moze nie powinnam, ale jak oregano to jakis Kamis czy Kotanyi,
moze jeszcze jakis inny ale nie z Cykorii bo smakuje jak siano.
--
Sabina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-07-09 11:09:44
Temat: Re: oliwa do maczania chleba-ma ktos przepis?Sabina wrote:
> On Fri, 08 Jul 2005 18:37:15 +0200, Waldemar Krzok
> <w...@t...de> wrote:
>
>
>>a ja lubię jeszcze balsamico do tego. Też bez przypraw za wyjątkiem soli
>
>
> Tez lubie tak skromnie, z balsamico albo bez, ale oregano sie dobrze
> sprawdza do tego, kiedy sie chce troche konkretniejszego smaku.
> Greg, radze sprobuj z oregano.
> No i moze nie powinnam, ale jak oregano to jakis Kamis czy Kotanyi,
> moze jeszcze jakis inny ale nie z Cykorii bo smakuje jak siano.
>
najlepiej wziąć świeżą gałązkę lub ich kilka. Obojętnie jakiego zielska,
znaczy do smaku.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-07-10 21:44:00
Temat: Re: oliwa do maczania chleba-ma ktos przepis?
>>> a ja lubię jeszcze balsamico do tego. Też bez przypraw za wyjątkiem soli
>>
>>
>>
>> Tez lubie tak skromnie, z balsamico albo bez, ale oregano sie dobrze
>> sprawdza do tego, kiedy sie chce troche konkretniejszego smaku.
>> Greg, radze sprobuj z oregano.
>> No i moze nie powinnam, ale jak oregano to jakis Kamis czy Kotanyi,
>> moze jeszcze jakis inny ale nie z Cykorii bo smakuje jak siano.
>>
> najlepiej wziąć świeżą gałązkę lub ich kilka. Obojętnie jakiego zielska,
> znaczy do smaku.
>
Mam nienajlepsze doświadczenie ze świeżym oregano do oliwy. Zrobiło się
czarne podejrzanie. Sam zapach też nie zachwycał. Nie powtarzałem
doświadczenia więc nie wiem czy jest powtarzalne ;)
Tomaso
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-07-12 00:27:51
Temat: Re: oliwa do maczania chleba-ma ktos przepis?On Sun, 10 Jul 2005 23:44:00 +0200, tomasoburkaso
<t...@g...pl> wrote:
>Mam nienajlepsze doświadczenie ze świeżym oregano do oliwy. Zrobiło się
>czarne podejrzanie. Sam zapach też nie zachwycał. Nie powtarzałem
>doświadczenia więc nie wiem czy jest powtarzalne ;)
Jestem zwolenniczka swiezych ziol, ale oregano raczej dla ozdoby
hoduje, wydaje mi sie za malo aromatyczne w stosunku do suszonego.
Moze dlatego, ze nie korzystam z "przepisow" dotyczacych zbioru
(wieczorem w suche dni w czasie kwitnienia, czy cos takiego) -
korzystam z ziol z parapetu wtedy kiedy potrzebuje a nie kiedy akurat
odpowiednia pora jest :)
--
Sabina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-07-12 07:14:07
Temat: Re: oliwa do maczania chleba-ma ktos przepis?
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@c...de> napisał w wiadomości
news:3j7cd6Fod47iU1@uni-berlin.de...
>
> są różne oliwy z przyprawami i naprawdę nie mam pojęcia, co ci smakowało.
> Możesz próbować z następującymi przyprawami:
> czosnek
>chili (uważać, bo kapsaicyna rozpuszcza się w tłuszczach)
> pieprz w kulkach (to samo: piperyna rozpuszcza się w tłuszczu)
Pozwolę sobie zadać 2 pytanka:
Po jakim czasie oliwa nabierze odpowiedniego aromatu ?(czosnek)
Dlaczego należy uważać na piperynę i kapsaicynę?
Akna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |