Data: 2001-06-26 11:04:55
Temat: Re: oliwki
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> No więc, znęcona egzotycznym wyglądem i chodzącymi o nich słuchami,
> nabyłam wczoraj słoik kaparów i nie wiem, co teraz. Znalazłam już
> spaghetti o tuńczykiem i kaparami (dziś na obiad), ale mało mi. Macie
> może jakieś sugestie?
no np. coś takiego:
sos pomidorowy z kaparami i/lub oliwkami. Ja robię sos "nawinie" mniej
więcej tak: do gara na ogniu
oliwa do tego cebulka bardzo drobno posiekana. Do tego przecier
pomidorowy, lekko podsmażyć (ale nie spalić ;-))
Trochę mąki, dalej męczyć. Rozprowadzić wytrawnym winem czerwonym, ja
daję Fitou lub podobne wytrawne, ale może być też jakieś półwytrawne
(ale nie za słodkie). Można oczywiście bezalkoholowo i dać wody lub soku
z winogron lub pomidorowego. Do tego lecą pomidory bez skórki
(ewentualnie z puszki, jak ma być szybko). Przyprawiam solą, pieprzą i
bazylią. Do tego lecą kapary i pokrojone oliwki. Ewentualnie dodać
trochę cukru i octu balsamico do smaku, czasem dodaję ketjap manis,
czyli słodki sos sojowy. Powinno być w miarę średniogęste.
Toto używam do makaronu (tasiemki, najlepiej mieszane 3 kolory, albo te
czarne).
Czasem jeszcze robię do tego "piccatę" z kurczaka czy innego indyka.
Fileciki panierowane mieszanką bułki i parmezanu.
Waldek
|