Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Akulka" <s...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: omlet wstrzasany
Date: Thu, 25 Sep 2003 00:26:54 +0200
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 54
Message-ID: <bkvd9c$6n5$1@inews.gazeta.pl>
References: <o...@n...atman.pl>
Reply-To: "Akulka" <s...@N...gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: as1-250.ostrowiec.dialup.inetia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1064515693 6885 213.17.188.250 (25 Sep 2003 18:48:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 25 Sep 2003 18:48:13 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Priority: 3
X-User: slodka_cytrynka
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174459
Ukryj nagłówki
Użytkownik "drzewko" <d...@b...net> napisał w wiadomości
news:oprvhxlzrsjz33ue@news.atman.pl...
> Ze dwie godzinki temu ogladalm na RealTV program pt. Szkola Gotowania czy
> jakos w tym stylu.
> Pani prezentowala przygotowanie omleta - jajka roztrzepuje sie z lyzeczka
> wody, dodaje ziola, starty ser, wylewa sie na rozgrzane maslo i...
wstrzasa
> sie patelnia, tak aby masa byla caly czas w ruchu...Nastepnie zwija sie i
> zsuwa z patelni na srodek talerza.
Witam,
Ja też oglądałam - troszkę pomieszałaś, więc podam przepis pełny. Sama
jeszcze nie próbowałam tego przepisu, ale zamierzam. Tyle, że zawsze czymś
się wykręcam. To typ szybkiego, cienkiego, jasnego omletu.
OMLET Jasny
Składniki na 4 osoby:
3 jaja, 1 łyżka zimnej wody, 15 g masła, szczypta świeżo startego parmezanu
(opcjonalnie), sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jaja wbić do miski, ew. dodać drobno posiekane zioła, sól, pieprz i łyżkę
zimnej wody, która rozjaśni omlet (zamiast można dodać śmietankę lub mleko).
Wszystko bardzo dobrze roztrzepać w misce.
Na patelni rozpuścić masło (ma być nie tylko rozpuszczone ale tez zacząć się
smażyć, inaczej masa przylgnie do patelni), rozprowadzić go po całej
powierzchni. Szybkim ruchem wlać masę jajeczną na patelnię i od razu
chwytając przez ściereczkę rączkę patelni, energicznie potrząsać omletem
wykonując szybkie okrężne ruchy w tył i w przód. Trzymać na ogniu ok. 15 s.
Omlet posypać tartym parmezanem. Teraz trzymając w powietrzu lekko
przechyloną w dół patelnię za rączkę, należy w nią uderzać aż omlet zacznie
się nieco zsuwać, po czym lekko podrzucając krawędzią starać się częściowo
zsuniętą część omleta zawinąć na wierzch (robić tak 2-3 razy). Z drugiej
strony omlet podwadzić łopatką i zawinąć nią koniec omleta. Przerzucić na
gorący talerz (mają być oba końce zawinięte pod spód). Omlet jest nieco
płynny, ale do momentu podania (nie dłużej niż 3 min.) zdąży stężeć w
cieple.
Omlet jej blady, ale za to nie tłusty (podczas potrząsania masło stało się
składnikiem omletu, który jest nie tyle smażony, co prawie gotowany.)
***
Kolor omletu zależy od długości jego smażenia.
Jeśli chcemy dodać do omletu zioła - dodajemy posiekane przed rozbiciem jaj.
Jeśli chcemy zaś dodać inne dodatki typu ser, robimy to przed złożeniem
omletu.
--
Pozdrawiam serdecznie,
Akulka
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°¤o
Dwóch ludzi patrzyło przez te same kraty. Jeden ujrzał kałużę, a drugi
gwiazdy.
|