Data: 2003-06-08 09:53:51
Temat: Re: omlet z pieczarkami
Od: "Wkn" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Monika Zarczuk" <z...@o...pl> napisał w wiadomości
news:04a701c32d37$f2872460$6d00a8c0@ap.siedlce.pl...
> Czytając wasze posty narobiłam sobie ochoty na omleta z pieczarkami
Zrobiłam
> więc omleta, ale wyszed jakiś twardy, a wcześniej pokroiłam drobno cebulę
i
> pieczarki i to dałam na wierzch, obruciłam go, ale były jakieś
niedosmażone.
> Ogólnie niezbyt apeyczne wyszło. Może ktoś dałby mi przepis a omleta? I
> kilka praktycznych wskazówek? Jakie są proporcje mąki i jajek? Czy dodaje
> się mleka?
czesc, ja rzadko robie omlet, raczej latem, wklepalam sobie na strone
przepis, ktory okazal sie calkiem smaczny, moze Ci sie przyda, na dwa
omlety:
5 jajek
2 łyżki gazowanej wody mineralnej
2 łyżki śmietany (może być 12 albo 18%)
2 łyżki mąki
szczypta kurkumy (daje piękny żółty kolor)
sól, pieprz
30 dag pieczarek
cebula
pół szklanki wywaru instant
masło do smażenia
Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w plasterki
pieczarki, posolić je, popieprzyć, przykryć patelnię i smażyć tak długo aż
odparuje sok z grzybów. Wlać wywar i dusić 5 minut. zagęścić łyżką mąki.
Całe jajka dokładnie roztrzepać z wodą, śmietaną, łyżką mąki, kurkumą, sola
i pieprzem. Usmażyć 2 żółciutkie omlety.
Na każdy nałożyć pieczarki, złożyć na pół i podawać głodomorom.
pozdrawiam
wkn
|