Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news-fra1.dfn.de!npeer.de.kpn-eurorings.net!newsfeed.freenet.de!newsfeed01.
chello.at!newsfeed02.chello.at!news.chello.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Fri, 11 Nov 2005 17:21:46 +0100
From: murek <p...@j...pl>
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0.2 (Windows/20050317)
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: optymalni i ich dieta
References: <dktgv0$ipq$1@inews.gazeta.pl>
<8037a$437248ea$d4ba9139$26655@news.chello.pl>
<dku2t9$fpu$1@amigo.idg.com.pl>
<2266b$43738cd2$d4ba9139$18552@news.chello.pl>
<dl04or$6mc$1@inews.gazeta.pl>
<38d90$437397cb$d4ba9139$20524@news.chello.pl>
<dl06dr$d55$1@inews.gazeta.pl>
<194cf$4373b24e$d4ba9139$26845@news.chello.pl>
<dl0h8s$kku$1@news.onet.pl>
<b22b6$4373d36e$d4ba9139$11051@news.chello.pl>
<dl2cfr$q3a$1@news.onet.pl>
In-Reply-To: <dl2cfr$q3a$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <5380$4374c515$d4ba9139$18730@news.chello.pl>
X-Complaints-To: a...@c...pl
Organization: chello.pl
Lines: 210
NNTP-Posting-Host: 212.186.145.57 (212.186.145.57)
NNTP-Posting-Date: Fri, 11 Nov 2005 17:21:41 +0100
X-Trace: 053804374c515711f349c18730
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:49106
Ukryj nagłówki
Krystyna*Opty* wrote:
>> szkoda, że takich artukułów nie ma w czasopismach indeksowanych, które
>> coś
>> znaczą w świecie naukowym... :(
>
>
> Fakt. Szkoda. U mnie osiągnięcia owego świata się nie sprawdziły w
> praktyce, a
> nawet bardzo mi zaszkodziły. Do bani z taką nauką, która nie potrafi leczyć
> chorób, tylko jej objawy.
>
jeśli chodzi o siebie samego, to można robić co śię chce, ale wyobraź
sobie sytuację kiedy pacjent umiera, a był traktowany jakąś (możę i
skuteczną, ale) nieoficjalną metodą - jego rodzina podaje lekarza do
sądu i wygrywa sprawe...
natomiast jeżeli był traktowany "tek jak mówi oficjalna nauka" to
pokazujesz w sądzie wytyczne i Ty wygrywasz sprawę
np. pacjentowi z ch. wrzodową przepisujesz DO zamiast diety wrzodowej -
umiera z powodu krwawienia z przewodu pokarmowego. sąd zwala winę na
Ciebie, bo nie zaleciłaś diety wrzodowej - jesteś winna (niezależenie od
tego jak bardzo DO pomaga przy wrzodach)
>>> Wyniki badań zostały ukryte!
>
>> światowy spisek przeciwko dr. Kwaśniewskiemu :(
>
> Przeciwko zdrowiu społeczeństw.
...i jedynie dr Kwaśniewski jest sprawiedliwy, a wszyscy inni nie??
to jest chyba właśnie sekta :(
>> ...sekta???
>
>
> Faktycznie źle kojarzysz. Ja mam nawet wrażenie, że to Ty wyznajesz
> sekciarskie
> zasady zalecając niskowartościowe wysokobłonnikowe odżywianie.
właśnie, że nie sekciarskie, tylko naukowe (nauki, której Ty przeciw
większości świata, nie uznajesz)
>>> Naukowe podstawy
>>>
>>> Optymalny od ponad 5 lat lekarz Przemysław Pala w miesięczniku
>>> "Optymalni" nr 42 z lutego 2003 r. napisał, że "żywienie optymalne
>>> dra Jana
>>> Kwaśniewskiego jako jedyne oparte jest na podstawach naukowych, a nie
>>> na poglądach czy opiniach autorytetów w dziedzinie żywienia".
>>
>>
>> ...ale gdzie ta nauka??? szukam i szukam i nie mogę znaleźć :(
>
>
> A może powinieneś zacząć myśleć?... ;]
podobnie jak na początku, nieważne co ja myślę, ważne co jest udowodnione
>> toż przecież to napisałem jakiś czas temu... i zostałem napadnięty przez
>> aratorna, że bzdury piszę
>
>
> Napadnięty? Może znowu źle skojarzyłeś jego wypowiedź (?)
jeżeli ktoś pisze, że ja napisałem BZDURĘ, to co tu kojarzyć???
> Białka w organizmie pełnią bardzo RÓŻNE! funkcje.
przede wszystkim budulcowe, a dopiero potem energetyczne... nie???
>> a nawet jak tak by się działo, to czym to grozi, skoro ten tłuszcz
>> jest takim
>> dobrym 'paliwem' metabolicznym???
>
>
> Zależy który tłuszcz, ten z pokarmu w odpowiednich ilościach jest
> rzeczywiście
> bardzo dobrym źródłem energii, natomiast ten odłożony (wytworzony właśnie z
> nadmiarów węglowodanów w diecie) w tkankach gdzie nie powinien
> występować, już
> nie jest tłuszczem pożądanym.
może to i prawda, ale skąd to wiesz???
ile węglowodanów jest przerabiane na tłuszcze, które węglowdany i
dlaczego akurat te???
gdzie to można przeczytać, poza książkami o DO???
> Czyli dla Ciebie ważne jest tylko to, co jest indeksowane i osadzone na
> ołtarzu
> oficjalnej nauki, czyli wykazujesz zwykłą bezmyślność, albo udajesz
> bezmyślność... (?)
jak na początku - mnie ta wiedza po prostu obowiązuje...
>>> Ze 100 g
>>> przyswojonego białka organizm musi wydalić 16,5 g azotu na dobę.
>>> Przy spożyciu 170 g białka na dobę (Atkins I) musiałby wydalić 44,5 g
>>> azotu.
>>
>>
>> coś się tam matematyka nie zgadza..
>>
>> jeżeli ze 100 g powstaje 16,5 g
>> to ze 170g powstanie 28 a nie 44,5g :)
>
>
> Bo i matematyka organizmu jest trochę bardziej skomplikowana. Organizm
> to żywa,
> dynamiczna struktura, a enzymy to również białka, białka zawierają azot, a
> enzymy (czyli de facto białka) się zużywają tym szybciej im więcej mają
> białka
zasadą reakcji biochemicznej katalizowanej przez enzymy jest to, że
enzym "wychodzi" z takiej reakcji niezmieniony...
jeżeli "enzym" uległby zużyciu podczas reakcji, nie byłby jej
katalizatorem (=enzymem) tylko substratem tej reakcji...
a reszta to matematyka...
> ... Zatem im więcej białka zeżresz (sorry za
> dosadność,
> ale inaczej nie nazwę ludzkiej żarłoczności równoznacznej z
> wysokobiałkową dietą
> właśnie) - tym więcej potrzebujesz białka na wytworzenie enzymów do jego
> trawienia,
jedynym enzymem w ludzkim orgranizmie, którego aktywność zależy od diety
jest laktaza (tak mówi 'moja' nauka)
>>> W marskości wątroby czy w ostrej
>>> żółtaczce wzrasta wytwarzanie amoniaku,
>>
>>
>> to jest nieprawdą...
>
>
> A możesz to trochę szerzej uzasadnić?
>
w marskości wątroby zmniejsza się 'utylizacja' amoniaku, a nie jego
wytarzanie, 'produkcja' jest taka sama
oczywiście, ostatecznie jego stężenie jest wyższe, ale napisanie że
wzrasta wytwarzanie jest nieścisłością, a nawet nieprawdą...
>>> Z nienasyconych kwasów tłuszczowych powstaje toksyczny aldehyd malonowy
>>> oraz wolne rodniki - tlenki, nadtlenki, ponadtlenki, któresą również
>>> przyczyna starzenia, stanów zapalnych, raka i miażdżycy...
>>
>>
>> ale też prostaglandyny, takie hormony tkankowe, bez których się obejść
>> nie
>> możemy...
>
>
> No i co z tego? Chodzi o to, by dać organizmowi szansę produkowania
> substancji
> mu potrzebnych w odpowiednich dla niego ilościach, i mu w tym nie
> przeszkadzać.
jak organizm ma produkować to co mu potrzebne, skoro nie dostanie kwasów
tłuszczowych do tego potrzebnych???
chyba przeczysz samej sobie...
>> na koniec jeszcze tylko napiszę, że ja nie jestem przeciwnikiem żywienia
>> optymalnego, jak ktoś chce to niech to robi i tak jada...
>>
>> napisałem tylko dlaczego ludzie na tej dieci tyją, i tyle...
oczywiście miało być "nie tyją" - bo o tym pisałem w jednym z pierwszych
postów...
eeeh - a miało być EOT :)
i jeszcze raz na koniec:
dlaczego nikt nie robi badań nad tą cudowną dietą?
jeżeli masz takie dosiwadczenie i tak dobre efekty i znasz wiele osób,
którym pomogła, to zbierz te dane i napisz artykuł choćby do jakiegoś
polskiego czasopisma medycznego/paramedycznego... bardzo chętnie
przeczytam, bo bardzo mnie to interesuje
bardzo chętnie również wezmę udział w zbieraniu takich danych...
może razem coś napiszemy, co zmieni obraz współczesnej nauki???
i tu nie chodzi o myślenie, tylko właśnie o naukę, o "ustawiczne
kształcenie" jak się to teraz ładnie nazywa
...o szukanie coraz to nowych wyników badań nad biologią człowieka - to
jest nauka
...a nie opinie jednego człowieka, które i może są prawidłowe, ale nie
sprawdzone :(
pzdr
murek
|