Data: 2002-07-23 16:00:57
Temat: Re: orzeszki ziemne
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Basia wrote:
>
> A czy w ten sam sposob, tylko sola moznaby potraktowac orzeszki ziemne i
> efekt bylby podobny do solonych orzeszkow ze sklepu?
>
> pozdrawiam
> Basia
Orzeszki ziemne nalezy obrac z lupinek (nie zalewac wrzatkiem), rozlozyc
na blasze, i zapiec pod opiekaczem, czesto mieszajac. Nastepnie
przelozyc na scierke albo do starej poszewki, i trzec je w tym plotnie,
az z wiekszosci zejdzie skorka. Znow ulozyc na blasze i posypac sola i
wstawic na chwile pod opiekacz. Tluszcz sie z nich wypoci, do ktorego ta
sol sie przyklei. Beda bardzo dobre, duzo lepsze od tych ze sklepu.
W poludniowych stanach USA takie orzeszki ziemne w lupinach gotuja
godzinami w wodzie. Po ugotowaniu obiera sie je z lupin i smakuja jak
cos pomiedzy miesem a grzybami, tez bardzo dobre.
MB
|