Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "balonik75" <b...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: orzezwiajace napoje
Date: Mon, 16 Jun 2003 14:43:51 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 31
Sender: b...@p...onet.pl@pm65.bialystok.sdi.tpnet.pl
Message-ID: <bcke2a$ih5$1@news.onet.pl>
References: <4...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pm65.bialystok.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1055767434 18981 80.49.153.65 (16 Jun 2003 12:43:54 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 16 Jun 2003 12:43:54 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:160080
Ukryj nagłówki
co do podpiwka to zasyłam:
ugotować 12l wody, wsypać ok. 0.7 kagie cukru.
ostudzić. do prawie zimna lub bardzo lekko letnie, ( bo drożdże do tego idą)
wiadomo!
w małym garnuszku wlać 1l wody zimnej, wsypać paczkę podpiwku (w każdym
sklepie można do dostać) , taki facet z wąsami i kuflem.
zagotować, UWAGA, PILNOWAĆ BO UCIEKNIE, POTEM NA MAŁYM OGNIU GOTOWAĆ
JESZCZE OK. 10 MIN. A ZAPACH JAKI PZRYJEMNY!! LEPSZE NIZ SEXC!. poważnie!.
ale dalej poważnie: potem ten wywar ugotowany przez ściereczkę i gęste sito
wlać do tych 12l wody z cukrem. zamieszać.
dalej: do szklanki trochę drożdży i cukru. nie za dużo drożdży bo dużo gazu
będzie i lipa! a potem o niewypał łatwo i sufit malować, jak ktos napisał.
sam to miałem kiedyś. naprawdę!.
dalszie: te drożdze wymieszać z cukrem aż sie rozpuszczą w cukrze, potem do
tej szklanki dodać trochę tego podpiwku, zamieszać w szklance, i to wlać do
tych 12l podpiwku. wszystko wymieszać. potem rozlać do butelek ja np. robie
to w plastikach 1,5 l. tak mniej więcej 3/4. POWTARZAM ! 3/4!!!!!!.
zakręcić to i wstawić w chłodne miejsce, najlepiej zacienione!. co kilka
godz. spuszczać nadmiar gazu co się naprodukuje. ja to np. rano i wieczorem.
a co!
po 24h do lodówki. mięso won! miejsce dla podpiwka! a co! schłodzić i PIĆ
ILE WLEZIE, OCZYWIŚCIE PAMIĘTAĆ O SPUSZCZANIU GADU. NO CHYBA ŻE KTOŚ LUBI
REMONTY KUCHNI. to chyba wszystko w wielkim skrócie. ja pochodzę z woj.
podlaskiego. u nas to popularny napój. tak mi się wydaje. jak ktoś zrobi i
mu wyjdzie, proszę o napisanie do mnie. będę dźwięczny. może moje instrukcje
nie poszły w las.
pozdrawiam wszystkich smakoszi i podpiwkarzy. a co !
b...@p...onet.pl
|