Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: BasiaBjk <b...@Q...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: oscypki
Date: Fri, 09 Jun 2006 14:02:27 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 38
Message-ID: <e6bntu$2qs$1@inews.gazeta.pl>
References: <e6ba76$lel$1@achot.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: bod2.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1149854462 2908 83.29.19.2 (9 Jun 2006 12:01:02 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 9 Jun 2006 12:01:02 +0000 (UTC)
X-User: bajarka
In-Reply-To: <e6ba76$lel$1@achot.icm.edu.pl>
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.4 (Windows/20060516)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:270608
Ukryj nagłówki
oshin dorota bugla napisał(a):
> Witam, z nienacka :)
> Poszukuję w Warszawie lub Krakowie sklepu, w którym można kupić oscypek,
> ale wic polega na tym, że muszę być pewna, że mnie tam w konia nie
> zrobią i sprzedadzą owczy, a nie krowi lub mieszany.
> Moje młode uczulone na mleko, a ja bez sera żyję marnie. Sama oscypki
> rozróżniam tak na słowo honoru, a tu mi pewność potrzebna.
> Znacie może takie pewne przybytki?
Muszę Cię zmartwić - tam, gdzie duże stężenie oscypków (miasta,
Zakopane, cepeliackie "bacówki" przy szosach, czy dolinach
"deptakowatych") na pewno znajdą się podrabiane, dobrze, jeśli krowim
mlekiem, a nie farbowane w bejcy. Gwarantowane, najlepsze oscypki są w
tradycyjnych bacówkach i robione dla "swoich". Nieraz wystarczy się
powołać na nazwisko znajomego górala, a zaraz baca przyniesie z zaplecza
inne, niż te, dla turystów.
Prawdziwe owcze charakteryzują się nieprzesadnie słonawym smakiem, te
słodkawe mają na 100% krowie domieszki, lekko skrzypią w zębach. Są
duże,ważą ok. 1 kg, wrzecionowate. Wszystkie mniejsze, szczególnie te na
jeden kęs to komercja dla turystów, która z prawdziwym procesem
tworzenia oscypka nie miała nic wspólnego.
Oto miejsca, gdzie dostaniesz najpewniejsze oscypki:
1. W Kuźnicach lub na Kondratowej - baca nazywa się Furtek.
2. W Dol. Chochołowskiej, za Siwą Polaną po lewej stronie, baca Zięba? z
Witowa.
3. Czarny Dunajec - Baligówka, jadąc w stronę Jabłonki, po prawej
stronie pod lasem. Robią rewelacyjny bunc, 14 zł/kg
4. Rafaczówka - nad Harendą, Ustupem, z Zakopianki widać owce na polanie.
5. Ząb, na skrzyżowaniu we wsi skręcić w stronę Czerwiennego, po lewej
stronie zaraz przy drodze stoi szałas, jest widoczny także z drogi do
Nowego Bystrego.
6. W potoku pomiędzy Olczą i Stasikówką, ale trudno tam trafić.
7.Baca na polanie Rogoźniczańskiej.
--
pa, BBjk
|