Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!newsfeed.cwix.com!newsfeed.avtel.net!
not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: BassettStudio.com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ostrygi wędzone pomocy!!
References: <3...@y...com>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 43
Date: Tue, 12 Feb 2002 12:24:07 -0800
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1013545628 4.33.132.12 (Tue, 12 Feb 2002 12:27:08 PST)
NNTP-Posting-Date: Tue, 12 Feb 2002 12:27:08 PST
X-Received-Date: Tue, 12 Feb 2002 12:27:08 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:95795
Ukryj nagłówki
Stanislaw Semczuk wrote:
>
> Kiedyś pojawił się na grupie przepis na ostrygi wędzone na slodko:
> pamietam składniki:
> ostrygi wędzone
> czerwona kapusta
> majeranek
> banan
> cukier
>
> nie pamiętam tylko szczegółów wykonania i nie chce mi się experymentować
> po próżnicy;
> kiedyś zrobiłem i było extra
> stas
Mam nadzieje, ze o to chodzi (ale masz pamiec, podawalam 3 lata temu)
Z mojego archiwum
Na 2 osoby:
Dwie male garscie miesa malz lub puszka wedzonych ostryg, odcedzona
oliwa z oliwek, czosnek, sol, pieprz
1/2 malej glowki kapusty (czerwonej)
1 lyzka soku z cytryny
1/2 lyzeczki majeranku
1 banan
2 lyzki cukru
2 lyzki soku z cytryny
1 lyzka pokruszonego bleu sera
wloskie orzechy (garsc)
Pol glowki kapusty poszatkowac cienko. Malze czy ostrygi usmazyc szybko
na malej ilosci oliwy z czosnkiem. Do tej patelni sypnac garsc wloskich
orzechow, posypac majerankiem, popieprzyc obficie, podsmazyc chwile.
Zdjac z patelni na gorace talerze, dodac do patelni kapuste, posolic
troche, "wyszmyrgac", jak mowia poznaniacy, te patelnie kapusta,
pokropic 1 lyzka soku z cytryny, jak zwiednie, przelozyc na talerze obok
malz/ostryg. Jednego banana podzielic na pol wzdluz. Ciagle na tej samej
patelni skarmelizowac cukier, dodac sok z cytryny, i polowki banana. Nie
smazyc za dlugo, bo banan sie rozleci, przewrocic na druga strone.
Przelozyc banana na kapuste. Wszystko posypac bleu cheese.
Podawac natychmiast.
Magdalena Bassett
|