Data: 2002-02-12 20:24:07
Temat: Re: ostrygi wędzone pomocy!!
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Stanislaw Semczuk wrote:
>
> Kiedyś pojawił się na grupie przepis na ostrygi wędzone na slodko:
> pamietam składniki:
> ostrygi wędzone
> czerwona kapusta
> majeranek
> banan
> cukier
>
> nie pamiętam tylko szczegółów wykonania i nie chce mi się experymentować
> po próżnicy;
> kiedyś zrobiłem i było extra
> stas
Mam nadzieje, ze o to chodzi (ale masz pamiec, podawalam 3 lata temu)
Z mojego archiwum
Na 2 osoby:
Dwie male garscie miesa malz lub puszka wedzonych ostryg, odcedzona
oliwa z oliwek, czosnek, sol, pieprz
1/2 malej glowki kapusty (czerwonej)
1 lyzka soku z cytryny
1/2 lyzeczki majeranku
1 banan
2 lyzki cukru
2 lyzki soku z cytryny
1 lyzka pokruszonego bleu sera
wloskie orzechy (garsc)
Pol glowki kapusty poszatkowac cienko. Malze czy ostrygi usmazyc szybko
na malej ilosci oliwy z czosnkiem. Do tej patelni sypnac garsc wloskich
orzechow, posypac majerankiem, popieprzyc obficie, podsmazyc chwile.
Zdjac z patelni na gorace talerze, dodac do patelni kapuste, posolic
troche, "wyszmyrgac", jak mowia poznaniacy, te patelnie kapusta,
pokropic 1 lyzka soku z cytryny, jak zwiednie, przelozyc na talerze obok
malz/ostryg. Jednego banana podzielic na pol wzdluz. Ciagle na tej samej
patelni skarmelizowac cukier, dodac sok z cytryny, i polowki banana. Nie
smazyc za dlugo, bo banan sie rozleci, przewrocic na druga strone.
Przelozyc banana na kapuste. Wszystko posypac bleu cheese.
Podawac natychmiast.
Magdalena Bassett
|