Data: 2007-02-08 17:08:45
Temat: Re: owoce w occie - co z tym?
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Nika wrote:
> W Ameryce z tego co słyszałam to też seler znany jest wyłącznie naciowy,
> korzeniowego trzeba szukać w sklepikach etnicznych albo innych niszowych.
>
No widzisz, powtarzasz plotki z przed kilku lat. Seler korzeniowy
zarowno jak i naciowy latwo dostac w kazdym wiekszym sklepie. Kiedys
bylo trudniej, ale od kilku lat jest na polkach.
> A moja osobista koleżanka kiedyś miała długą dyskusję z ukochanym
> Belgiem, któremu to chciała przyrządzić polską zupę, w związku z czym
> zażądała od niego włoszczyzny. Problemem okazała się pietruszka, w
> pewnym momencie już zwątpiła, czy mówią aby o tym samym warzywie. Na
> szczęście pod ręką był ogródek, facet przyniósł z niego inkryminowane
> warzywo i powiedział zdziwiony "Przecież tylko natka jest jadalna!". A
> nie był (podobno) laikiem kuchennym.
Raczej to ty jestes laikiem, a nie on. W wiekszosci krajow nie jada sie
korzenia pietruszki dlatego, ze hoduje sie gatunki, z ktorych tylko nac
nadaje sie do spozycia. Jest kilka rodzajow pietruszki. Tylko tzw.
hamburska (Petroselinum crispum tuberosum) ma korzenie jadalne, inne
pietruszki maja tylko jadalna nac (Petroselinum crispum crispum,
Petroselinum crispum neapolitanum). W Polsce znana jest glownie
hamburska, ale rowniez wloska z karbowanymi liscmi, z ktorej wlasnie
korzen sie nie nadaje.
MB
|