Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Marsjasz <m...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pů>=francuskie...
Date: Sun, 04 Feb 2007 03:50:09 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 25
Message-ID: <eq3hl3$3o3$1@inews.gazeta.pl>
References: <032601c74545$01e519c0$1e20a8c0@hnet.pl> <epvr0u$inh$1@inews.gazeta.pl>
<1...@c...supernews.com> <eq01ia$dna$1@inews.gazeta.pl>
<1...@c...supernews.com>
NNTP-Posting-Host: cpd152.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1170557411 3843 83.31.209.152 (4 Feb 2007 02:50:11 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 4 Feb 2007 02:50:11 +0000 (UTC)
X-User: marsjasz74
In-Reply-To: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.9 (Windows/20061207)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:290318
Ukryj nagłówki
Magdalena Bassett napisał(a):
> pokusilam sie kiedys na zrobienie prawdziwego ciasta francuskiego, no bo
> trzeba choc raz sprobowac, zeby wiedziec, jak to ma naprawde smakowac w
> porownaniu ze sklepowym. Oczywiscie jest nieporownywalnie
> delikatniejsze, smak masla jest prawdziwy, a nie chemiczny, itd., itp.,
> tylko ze tyle z tym ciezkiego walkowania, ze drugi raz juz mi sie nie
> chcialo, ale wiem, ze na jakas specjalna okazje znow kiedys zrobie.
>
> Natomiast polfrancuskie jest szybkie i latwe, i mozna robic w malakserze
> w kilka sekund, ale nie za dlugo, bo zamieni sie w karton po upieczeniu.
> MB
kiedys z zona probowalismy tworzyc takie prawdziwe ciasto francuskie...
wielkorotne walkowanie dodawnie masla do ciasta z maslem wsadzanie do
lodowki na kilka godzin i znowu walkowanie dodawanie masla lodowka i tak
dalej...
obecnie kupuje gotowe i efekt ten sam...
szpinak i feta (polska jaka kazdy wie) jako nadzienie i juz...
ludzie sie zazeraja...
podobnie jak ciastkami Kruszyny...
matko ile warjacji...
ale sprobuje tego pol bedzie bardziej ludzkie w robieniu...
pozdrawiam
Marsjasz
|