Data: 2007-02-02 19:37:16
Temat: Re: półfrancuskie...
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> Ciasto francuskie robi sie poprzez walkowanie ciasta jak na makaron i
>> kawalka masla, wielokrotnie skladajac i znow walkujac.
>>
>> Ciasto polfrancuskie zawiera smietane lub ser, sieka sie je nozem i
>> zarabia palcami, po schlodzeniu walkuje sie tylko raz.
>>
>> MB
>
> o wlasnie dziekuje uprzejmie...
> Marsjasz
pokusilam sie kiedys na zrobienie prawdziwego ciasta francuskiego, no bo
trzeba choc raz sprobowac, zeby wiedziec, jak to ma naprawde smakowac w
porownaniu ze sklepowym. Oczywiscie jest nieporownywalnie
delikatniejsze, smak masla jest prawdziwy, a nie chemiczny, itd., itp.,
tylko ze tyle z tym ciezkiego walkowania, ze drugi raz juz mi sie nie
chcialo, ale wiem, ze na jakas specjalna okazje znow kiedys zrobie.
Natomiast polfrancuskie jest szybkie i latwe, i mozna robic w malakserze
w kilka sekund, ale nie za dlugo, bo zamieni sie w karton po upieczeniu.
MB
|