Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia parapetówka

Grupy

Szukaj w grupach

 

parapetówka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 13


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2005-11-15 13:11:34

Temat: Re: parapetówka
Od: "Jackare" <j...@i...pl_wytnijto_> szukaj wiadomości tego autora


>
> bardzoo duzo ziemniaków
> dużo pora
> duzo cebuli
>
no to jesteście w domu:
Zróbcie "Norberty".
duże zeminiaki ugotujcie w mundurkach albo po prostu umyte włóżcie do
mikrofalówki i włączcie funkcję grzanie warzyw- wyjdzie na to samo.
Po przygotowaniu przekroić na pół, wydrążyć srodki tak żeby została skóra i
nieco miąższu wokół. Wydrązony miąższ wymieszać z odrobiną smietany, tworogu
i przesmaożonych wcześniej drobno posiekanych pieczarek z cebulą.
Takie nadzienie spowrotem załadować do ziemniaczków, oprószyć grubo mielonym
pieprzem i starym żółtym serem, kartofelki do jakiejś głębokiej blachy eby
stały, dopiekanika i zapiec w około 180 stopniach aż się ser rozpłynie i
ozłoci

Podać do wyżerania małymi łyżeczkami
Py-cho-tka


zróbcie pseudo musakę

ziemniaki ugotować w całości na niezbyt miękko. Pokroić w talarki.
przygotujcie sobie jakieś "przekładki" pieczarki z cebulką, boczek, twaróg z
przyprawami- ogólnie co kto lubi.
blacha głebokości ok 5 cm
i kładziemy:
warstwa ziemniaków, warstwa przekładki, aż wypełnimy blachę
od góry można to polać cienką wartswą gęstej kwasnej śmietany iposypac tarym
żółtym serem
do piekarnika, zapiec, podać gościom trzymając skromnie opuszczone oczka.
Wygląda i amakuje wyśmienicie

oczywiście warto to wszystko przyprawić jak kto lubi i nie żalować przypraw
bo zmieniaki choną te rzeczy i moga być jałowe

--
Jackare
Bytom


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2005-11-16 14:01:13

Temat: Re: parapetówka
Od: aniared <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jackare napisał(a):

>
> no to jesteście w domu:
> Zróbcie "Norberty".
> duże zeminiaki ugotujcie w mundurkach albo po prostu umyte włóżcie do
> mikrofalówki i włączcie funkcję grzanie warzyw- wyjdzie na to samo.
> Po przygotowaniu przekroić na pół, wydrążyć srodki tak żeby została skóra i
> nieco miąższu wokół.

Ten pomysł mi się podoba. A jak sobie radzisz z drążeniem? Nie rozpadają
się te ziemniaki? I czy to nie zależy od gatunku? Niektóre są tak
kruche, że rozsypują się w rękach...

--
Ania
http://aniared.blog.onet.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2005-11-17 06:58:55

Temat: Re: parapetówka
Od: "Jackare" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


A jak sobie radzisz z drążeniem? Nie rozpadają
> się te ziemniaki? I czy to nie zależy od gatunku? Niektóre są tak
> kruche, że rozsypują się w rękach...
>
jak dotąd nie miałem problemów. Małą łyżeczką. Ziemniaki są w mundurkach,
wiec skórka je utrzymuje w ryzach
--
Jackare


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

wędzenie pstrąga
Sos karmelowy
Kiełbaski z piekarnika - jak?
Proble ze schabem...
orzechy włoskie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »