« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-11-10 15:35:57
Temat: Proble ze schabem...Witam,
nie wiem jak to jest ale za kazdym razem jak pieke schab to wychodzi mi za
suchy...
Jak piec aby byl na koniec soczysty? Trzeba go przed pieczeniem jakos
marynowac?
Ja to zrobilam tak - no i nie wyszlo ;-(
-zanurzylam mieso w osolonej wodzie
-dodalam pieprz/ziele/l.laurowy
-zostawilam w tej kapieli na noc
-wysuszylam, oblepilam ziolami i czosnkiem i slonina i... wyszedl za suchy
;-(
Ja juz nie wiem o co chodzi... pieklam w piekarniku gazowym ok. 4-5godz na
malym ogniu
Dodajecie cos do srodka czy jak?
Prosze o jakies wskazowki...
Pozdr,
Poziomka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-11-10 15:39:58
Temat: Re: Proble ze schabem...
Użytkownik "Poziomka" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dkvpeh$12b$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Ja juz nie wiem o co chodzi... pieklam w piekarniku gazowym ok. 4-5godz na
> malym ogniu
Ile czasu? Wcale się nie dziwię, że wyszedł za suchy...
BTW spróbuj pieczenia w rękawie foliowym... W rękawie to chyba i w 5 godzin
nie wyschnie...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-11-10 15:54:15
Temat: Re: Proble ze schabem..."Poziomka" <p...@o...pl> wrote in message news:dkvpeh$12b$1@nemesis.news.tpi.pl...
> nie wiem jak to jest ale za kazdym razem jak pieke schab to wychodzi mi za
> suchy...
> Jak piec aby byl na koniec soczysty? Trzeba go przed pieczeniem jakos
> marynowac?
(...)
> Ja juz nie wiem o co chodzi... pieklam w piekarniku gazowym ok. 4-5godz na
> malym ogniu
Sprobuj tak:
Zamarynuj w czym chcesz, natrzyj czym chcesz (ale sola i pieprzem to raczej tak),
naszpikuj czosnkiem albo nie - Twoja wola. Daj postac w lodowce pare godzin. Obsmaz
ze wszystkich stron na ciemo zloto-brazowo na duzej patelni. Wloz do *rozgrzanego*
piecyka 220 C (tak, ma byc goracy!) Nakryj folia aluminiowa i piecz 8-10 minut po
czym obroc i piecz nastepne 8-10 minut, rozniez nakryty folia. Wyjmij z piekarnika
i daj postac pod przykryciem 10-25 minut przed podaniem. Stosujac ww metode schabik
jest miekki, soczysty i lekko rozowy w samym srodku.
--
><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-11-10 16:06:50
Temat: Re: Proble ze schabem..."eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com> wrote in message
news:H2Kcf.19195$6M6.903@trnddc04...
>. Stosujac ww metode schabik jest miekki, soczysty i lekko rozowy w samym
>srodku.
czyli lekko surowy?
iwon(k)a
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-11-10 16:25:11
Temat: Re: Proble ze schabem..."Iwon(k)a" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:dkvr6r$a3g$1@news.onet.pl...
> "eM eL" wrote in message news:H2Kcf.19195$6M6.903@trnddc04...
>>. Stosujac ww metode schabik jest miekki, soczysty i lekko rozowy w samym srodku.
>
> czyli lekko surowy?
To kwestja definicji i upodoban, ale IMO "surowy" w sensie "nie upieczony" to on juz
nie jest bowiem "lekko rozowy w srodku" to wlasnie "juz upieczony" a jeszcze "nie
zameczony."
Meczenie zywnosci przez zbyt dlugie pieczenie czy gotowanie to sport dosyc powszechny
na swiecie poza niektorymi kuchniami chinskimi i tam wlasnie nalezy udac sie po
inspiracje jesli nie przepada sie za "zameczonym" schabikiem. W oryginale przepis
ten byl marynowany w marynacie z drobno pociapanego czosnku, papryczek jalapeno czy
podobnych, miodu, prazonych ziaren kolendry, whiskey, soli, odrobiny oleju i
"chinskiej przyprawy o pieciu smakach" (najwazniejsza przyprawa w tej potrawie...)
ale wychodzi znakomicie "po polsku", tzn. schabik (lub poledwiczka) posolony,
popieprzony, naszpikowany czosnkiem, wedzonym boczkiem i natarty majerankiem z
odrobina octu.
Uklony ><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-11-10 16:36:44
Temat: Re: Proble ze schabem...Poziomka napisał(a):
> Witam,
> nie wiem jak to jest ale za kazdym razem jak pieke schab to wychodzi mi za
> suchy...
> Jak piec aby byl na koniec soczysty? Trzeba go przed pieczeniem jakos
> marynowac?
>
> Ja to zrobilam tak - no i nie wyszlo ;-(
> -zanurzylam mieso w osolonej wodzie
> -dodalam pieprz/ziele/l.laurowy
> -zostawilam w tej kapieli na noc
> -wysuszylam, oblepilam ziolami i czosnkiem i slonina i... wyszedl za suchy
> ;-(
>
> Ja juz nie wiem o co chodzi... pieklam w piekarniku gazowym ok. 4-5godz na
> malym ogniu
>
> Dodajecie cos do srodka czy jak?
> Prosze o jakies wskazowki...
>
> Pozdr,
> Poziomka
>
>
>
ja piekę w glinianym naczyniu na mięso...od czasu do czasu polewając tym
co pod mięsem...jakoś zawsze odopowiednio soczyste wychodzi...
pozdrawiam
dogma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-11-10 18:52:53
Temat: Re: Proble ze schabem...In article <dkvpeh$12b$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Poziomka" <p...@o...pl> wrote:
> Witam,
> nie wiem jak to jest ale za kazdym razem jak pieke schab to wychodzi mi za
> suchy...
> Jak piec aby byl na koniec soczysty? Trzeba go przed pieczeniem jakos
> marynowac?
>
> Ja to zrobilam tak - no i nie wyszlo ;-(
> -zanurzylam mieso w osolonej wodzie
> -dodalam pieprz/ziele/l.laurowy
> -zostawilam w tej kapieli na noc
> -wysuszylam, oblepilam ziolami i czosnkiem i slonina i... wyszedl za suchy
> ;-(
>
> Ja juz nie wiem o co chodzi... pieklam w piekarniku gazowym ok. 4-5godz na
> malym ogniu
>
> Dodajecie cos do srodka czy jak?
>
> Prosze o jakies wskazowki...
<http://tinylink.com/?HtjMJRdqI8>
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-11-10 21:02:54
Temat: Re: Proble ze schabem...
Le jeudi 10 novembre 2005 ? 17:25:11, dans <HvKcf.26986$dU6.1578@trnddc03> vous
écriviez :
> "Iwon(k)a" <i...@p...onet.pl> wrote in message
> news:dkvr6r$a3g$1@news.onet.pl...
>> "eM eL" wrote in message news:H2Kcf.19195$6M6.903@trnddc04...
>>>. Stosujac ww metode schabik jest miekki, soczysty i lekko rozowy w samym srodku.
>>
>> czyli lekko surowy?
> To kwestja definicji i upodoban, ale IMO "surowy" w sensie "nie upieczony" to on
juz
> nie jest bowiem "lekko rozowy w srodku" to wlasnie "juz upieczony" a jeszcze "nie
> zameczony."
Tu warto przypomniec ze porzadna obrobka wieprzowiny jest jednym z
srodkow obrony przed trychinoza, choroba nie istniejaca w przypadku
spozycia surowej (lub polsurowej) wolowiny.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-11-10 21:45:38
Temat: Re: Proble ze schabem...czeremcha wrote:
> Mój przepis na schab:
> Kupiony z koscia schab nalezy od niej odkroic. Schab dziurawie na
> wylot wzdluz ostrym nozem. Wkladam do srodka albo sliwki
> kalifornijskie, albo morele suszone, albo na przemian 1 sliwke, 1
> morele /swietne kolorystycznie/. Nacieram sola, pieprzem,
> majerankiem i kminkiem, obsypuje maka, obsmazam na ostrym ogniu na
> patelni ze wszystkich stron. Przywiazuje bawelniana nicia do
> odcietej wczesniej kosci. Wkladam do brytfanny koscia do dolu
> /schab lezy na kosci, nie na dnie brytfanny/ dodajac margaryne i
> ok. 1/4 szkl. wody. Pieke w temp. ok 200 st. kawalek ok. 1,5 kg maks.
> 40 min. Po prostu - jak mieso zrobi sie sztywne, jest juz gotowe.
> Dlaczego kombinuje z koscia? Bo upieczony z koscia jest
> smaczniejszy, niz bez, ale nie odciety od kosci trudno sie dzieli
> na porcje. Ot,co. Pozdrowienia - Ania
he, mam podobny wariant, tylko zamiast śliwek są rodzynki i drobno
pokrojony boczek. A dziury robię nie nożem, tylko drutami do robótek i
poprawiam paluchem :-)
Do tego mam sos pomidorowy z ziemniakami i różnymi rodzajami chile.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-11-11 07:16:53
Temat: Re: Proble ze schabem...
Użytkownik "Poziomka" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dkvpeh$12b$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam,
> nie wiem jak to jest ale za kazdym razem jak pieke schab to wychodzi mi za
> suchy...
> Jak piec aby byl na koniec soczysty? Trzeba go przed pieczeniem jakos
> marynowac?
>
> Ja to zrobilam tak - no i nie wyszlo ;-(
> -zanurzylam mieso w osolonej wodzie
> -dodalam pieprz/ziele/l.laurowy
> -zostawilam w tej kapieli na noc
> -wysuszylam, oblepilam ziolami i czosnkiem i slonina i... wyszedl za suchy
> ;-(
>
> Ja juz nie wiem o co chodzi... pieklam w piekarniku gazowym ok. 4-5godz na
> malym ogniu
>
> Dodajecie cos do srodka czy jak?
>
> Prosze o jakies wskazowki...
>
> Pozdr,
> Poziomka
>
SCHAB NA SPOSÓB CZESKI
600g. schabu bez kości * 800g. ziemniaków * łyżka smalcu * pół szklanki
rosołu (może być z kostki) * 2 ząbki czosnku * łyżka posiekanej naci
pietruszki * łyżeczka kminku * sól * pieprz
- wypłukane mięso natrzeć roztartym z solą czosnkiem, oprószyć pieprzem i
obrumienić na rozgrzanym na patelni tłuszczu
- mięso przełożyć do rondla lub naczynia żaroodpornego, posypać nacią
pietruszki, wlać tłuszcz z patelni, wstawić do piekarnika i piec, podlewając
od czasu do czasu rosołem
- w połowie pieczenia dodać obrane i pokrojone na plastry ziemniaki, posypać
kminkiem
- miękkie mięso pokroić na plastry, ułożyć na warstwie ziemniaków
- podawać z surówką z kwaszonej kapusty
SCHAB Z SZAŁWIĄ
1kg schabu (bez kości) * kopiasta łyżka smalcu * 2 łyżki oliwy lub oleju *
garść liści szałwi z dodatkiem listka mięty * 2 ząbki czosnku
- rozgrzać mocno smalec w rondlu i dobrze obsmazyć ze wszystkich stron
nasolone uprzednio mięso
- wyjąć schab z naczynia, zlać smalec, wysypać dno naczynia połową szałwi
wymieszaną z miętą, dodać roztarty czosnek, wlać oliwę oraz szklankę letniej
wody i włożyć z powrotem mięso posypując je po wierzchu resztą szałwii
- gotować około 3 godzin w przykrytym naczyniu, na bardzo małym ogniu
obracając mięso co jakiś czas
- podawać z makaronem, można jeść też na zimno, z sałatką i białym pieczywem
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |