Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.bmj.net.pl!not-for-mail
From: "Misiek" <k...@o...bmj.net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Proble ze schabem...
Date: Fri, 11 Nov 2005 08:16:53 +0100
Organization: BMJ Gliwice
Lines: 66
Message-ID: <dl1g34$rhr$1@bmj-lx1.bmj.net.pl>
References: <dkvpeh$12b$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pc0-230.zwm.osi.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: bmj-lx1.bmj.net.pl 1131692964 28219 84.205.178.230 (11 Nov 2005 07:09:24
GMT)
X-Complaints-To: news.bmj.net.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 11 Nov 2005 07:09:24 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 0545-1, 2005-11-09), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:252570
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Poziomka" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dkvpeh$12b$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam,
> nie wiem jak to jest ale za kazdym razem jak pieke schab to wychodzi mi za
> suchy...
> Jak piec aby byl na koniec soczysty? Trzeba go przed pieczeniem jakos
> marynowac?
>
> Ja to zrobilam tak - no i nie wyszlo ;-(
> -zanurzylam mieso w osolonej wodzie
> -dodalam pieprz/ziele/l.laurowy
> -zostawilam w tej kapieli na noc
> -wysuszylam, oblepilam ziolami i czosnkiem i slonina i... wyszedl za suchy
> ;-(
>
> Ja juz nie wiem o co chodzi... pieklam w piekarniku gazowym ok. 4-5godz na
> malym ogniu
>
> Dodajecie cos do srodka czy jak?
>
> Prosze o jakies wskazowki...
>
> Pozdr,
> Poziomka
>
SCHAB NA SPOSÓB CZESKI
600g. schabu bez kości * 800g. ziemniaków * łyżka smalcu * pół szklanki
rosołu (może być z kostki) * 2 ząbki czosnku * łyżka posiekanej naci
pietruszki * łyżeczka kminku * sól * pieprz
- wypłukane mięso natrzeć roztartym z solą czosnkiem, oprószyć pieprzem i
obrumienić na rozgrzanym na patelni tłuszczu
- mięso przełożyć do rondla lub naczynia żaroodpornego, posypać nacią
pietruszki, wlać tłuszcz z patelni, wstawić do piekarnika i piec, podlewając
od czasu do czasu rosołem
- w połowie pieczenia dodać obrane i pokrojone na plastry ziemniaki, posypać
kminkiem
- miękkie mięso pokroić na plastry, ułożyć na warstwie ziemniaków
- podawać z surówką z kwaszonej kapusty
SCHAB Z SZAŁWIĄ
1kg schabu (bez kości) * kopiasta łyżka smalcu * 2 łyżki oliwy lub oleju *
garść liści szałwi z dodatkiem listka mięty * 2 ząbki czosnku
- rozgrzać mocno smalec w rondlu i dobrze obsmazyć ze wszystkich stron
nasolone uprzednio mięso
- wyjąć schab z naczynia, zlać smalec, wysypać dno naczynia połową szałwi
wymieszaną z miętą, dodać roztarty czosnek, wlać oliwę oraz szklankę letniej
wody i włożyć z powrotem mięso posypując je po wierzchu resztą szałwii
- gotować około 3 godzin w przykrytym naczyniu, na bardzo małym ogniu
obracając mięso co jakiś czas
- podawać z makaronem, można jeść też na zimno, z sałatką i białym pieczywem
|