Data: 2005-11-10 21:45:38
Temat: Re: Proble ze schabem...
Od: Waldemar <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
czeremcha wrote:
> Mój przepis na schab:
> Kupiony z koscia schab nalezy od niej odkroic. Schab dziurawie na
> wylot wzdluz ostrym nozem. Wkladam do srodka albo sliwki
> kalifornijskie, albo morele suszone, albo na przemian 1 sliwke, 1
> morele /swietne kolorystycznie/. Nacieram sola, pieprzem,
> majerankiem i kminkiem, obsypuje maka, obsmazam na ostrym ogniu na
> patelni ze wszystkich stron. Przywiazuje bawelniana nicia do
> odcietej wczesniej kosci. Wkladam do brytfanny koscia do dolu
> /schab lezy na kosci, nie na dnie brytfanny/ dodajac margaryne i
> ok. 1/4 szkl. wody. Pieke w temp. ok 200 st. kawalek ok. 1,5 kg maks.
> 40 min. Po prostu - jak mieso zrobi sie sztywne, jest juz gotowe.
> Dlaczego kombinuje z koscia? Bo upieczony z koscia jest
> smaczniejszy, niz bez, ale nie odciety od kosci trudno sie dzieli
> na porcje. Ot,co. Pozdrowienia - Ania
he, mam podobny wariant, tylko zamiast śliwek są rodzynki i drobno
pokrojony boczek. A dziury robię nie nożem, tylko drutami do robótek i
poprawiam paluchem :-)
Do tego mam sos pomidorowy z ziemniakami i różnymi rodzajami chile.
Waldek
|