Data: 2005-11-12 08:55:41
Temat: Re: Proble ze schabem...
Od: "Misiek" <k...@o...bmj.net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@c...de> napisał w wiadomości
news:3tjjt9Fta861U1@uni-berlin.de...
> Misiek wrote:
> > Użytkownik "Waldemar" <w...@t...de> napisał w wiadomości
> > news:dl0f0q$4av$03$1@news.t-online.com...
> > (ciach)
> >
> >>Do tego mam sos pomidorowy z ziemniakami i różnymi rodzajami chile.
> >>
> >>Waldek
> >
> >
> > Hmmm jeszcze troche a tego Chile braknie :)
> > a ile masz rodzajow Chile???
> > Bo ja znam tylko jeden rodzaj
> >
> > Chile (Republika Chile - República de Chile) - państwo w Ameryce
> > Południowej, ciągnące się długim pasem na zachodnim wybrzeżu kontynentu
nad
> > Oceanem Spokojnym. Graniczy z Peru, Boliwią i Argentyną. Do Chile należą
> > liczne wyspy przybrzeżne i wyspy na otwartym oceanie: Juan Fernández,
Wyspa
> > Wielkanocna, Sala y Gómez, San Ambrosio i San Félix.
>
> nie pisałem o Chile, tylko chile. Na przykład: chile ancho, chile
> chipotle, chile morita, chile pasilla, chile poblano. Jest jeszcze parę
> innych gatunków, ale ich nie używam. Na ogół zresztą tylko ancho,
> chipotle i pasilla. Nie piszę czili, bo nie lubię tej pisowni, nie piszę
> chili, bo tu ludzia myślą tylko o tych małych, bardzo ostrych.
> Comprende?
>
> Waldek
Zwracam honor
Chile Ancho
Chile Ancho (susz) 141g
Chilli Acho to ususzona papryka Poblano, która po namoczeniu przyjmuje kolor
ceglasto czerwony. W postaci świeżej Papryka ma kolor ciemnozielony i osiąga
rozmiar 8-10 cm. Inna suszoną odmianą Poblano jest Chilli Mulatto, które po
namoczeniu nie zmienia swojego koloru.
Pozdrawiam
|