Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.bmj.net.
pl!not-for-mail
From: "Misiek" <k...@o...bmj.net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Proble ze schabem...
Date: Sat, 12 Nov 2005 09:55:41 +0100
Organization: BMJ Gliwice
Lines: 46
Message-ID: <dl4a87$dbj$1@bmj-lx1.bmj.net.pl>
References: <dkvpeh$12b$1@nemesis.news.tpi.pl>
<1...@o...googlegroups.com>
<1...@g...googlegroups.com>
<dl0f0q$4av$03$1@news.t-online.com> <dl1gbc$rt6$1@bmj-lx1.bmj.net.pl>
<3...@u...de>
NNTP-Posting-Host: pc0-230.zwm.osi.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: bmj-lx1.bmj.net.pl 1131785288 13683 84.205.178.230 (12 Nov 2005 08:48:08
GMT)
X-Complaints-To: news.bmj.net.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 12 Nov 2005 08:48:08 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 0545-2, 2005-11-11), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:252647
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@c...de> napisał w wiadomości
news:3tjjt9Fta861U1@uni-berlin.de...
> Misiek wrote:
> > Użytkownik "Waldemar" <w...@t...de> napisał w wiadomości
> > news:dl0f0q$4av$03$1@news.t-online.com...
> > (ciach)
> >
> >>Do tego mam sos pomidorowy z ziemniakami i różnymi rodzajami chile.
> >>
> >>Waldek
> >
> >
> > Hmmm jeszcze troche a tego Chile braknie :)
> > a ile masz rodzajow Chile???
> > Bo ja znam tylko jeden rodzaj
> >
> > Chile (Republika Chile - República de Chile) - państwo w Ameryce
> > Południowej, ciągnące się długim pasem na zachodnim wybrzeżu kontynentu
nad
> > Oceanem Spokojnym. Graniczy z Peru, Boliwią i Argentyną. Do Chile należą
> > liczne wyspy przybrzeżne i wyspy na otwartym oceanie: Juan Fernández,
Wyspa
> > Wielkanocna, Sala y Gómez, San Ambrosio i San Félix.
>
> nie pisałem o Chile, tylko chile. Na przykład: chile ancho, chile
> chipotle, chile morita, chile pasilla, chile poblano. Jest jeszcze parę
> innych gatunków, ale ich nie używam. Na ogół zresztą tylko ancho,
> chipotle i pasilla. Nie piszę czili, bo nie lubię tej pisowni, nie piszę
> chili, bo tu ludzia myślą tylko o tych małych, bardzo ostrych.
> Comprende?
>
> Waldek
Zwracam honor
Chile Ancho
Chile Ancho (susz) 141g
Chilli Acho to ususzona papryka Poblano, która po namoczeniu przyjmuje kolor
ceglasto czerwony. W postaci świeżej Papryka ma kolor ciemnozielony i osiąga
rozmiar 8-10 cm. Inna suszoną odmianą Poblano jest Chilli Mulatto, które po
namoczeniu nie zmienia swojego koloru.
Pozdrawiam
|