« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-11-10 16:11:43
Temat: Kiełbaski z piekarnika - jak?Witam serdecznie!
Czy ktoś z szanownych grupowiczów ma doświadczenia w robieniu pysznych
kiełbasek "grillowych" za pomocą piekarnika.
Coś mi za bardzo nie wychodzą, a trwa to strasznie długo. Albo sa za suche
albo za mało przypieczone, albo spalone... A do tego smród w całej kuchnmi
(spalenizna itp.)
Jak to najlepiej, najsmaczniej i najszybciej zrobić?
--
Mariusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-11-10 17:15:16
Temat: Re: Kiełbaski z piekarnika - jak?Mariusz wrote:
> Witam serdecznie!
> Czy ktoś z szanownych grupowiczów ma doświadczenia w robieniu pysznych
> kiełbasek "grillowych" za pomocą piekarnika.
> Coś mi za bardzo nie wychodzą, a trwa to strasznie długo. Albo sa za
> suche albo za mało przypieczone, albo spalone... A do tego smród w całej
> kuchnmi (spalenizna itp.)
> Jak to najlepiej, najsmaczniej i najszybciej zrobić?
>
kielbase sparz we wrzatku, az bedzie ciepla na wylot, i wloz pod
opiekacz na dwie trzy minuty przed podaniem.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-11-10 18:49:13
Temat: Re: Kiełbaski z piekarnika - jak?
>
> kielbase sparz we wrzatku, az bedzie ciepla na wylot, i wloz pod
> opiekacz na dwie trzy minuty przed podaniem.
Problem w tym ,że polskie kuchenki w odróżnieniu od angielskich nie mają
opiekaczy w wyposażeniu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-11-10 20:22:09
Temat: Re: Kiełbaski z piekarnika - jak?Maciek wrote:
>>kielbase sparz we wrzatku, az bedzie ciepla na wylot, i wloz pod
>>opiekacz na dwie trzy minuty przed podaniem.
>
> Problem w tym ,że polskie kuchenki w odróżnieniu od angielskich nie mają
> opiekaczy w wyposażeniu.
>
>
No to musisz poczekac do lata albo obsmazac na patelni. Albo lutownica :)
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-11-10 21:09:24
Temat: Re: Kiełbaski z piekarnika - jak?Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...net> napisał w wiadomości
news:11n7avh6puckr21@corp.supernews.com...
> Maciek wrote:
> >>kielbase sparz we wrzatku, az bedzie ciepla na wylot, i wloz pod
> >>opiekacz na dwie trzy minuty przed podaniem.
> >
> > Problem w tym ,że polskie kuchenki w odróżnieniu od angielskich nie mają
> > opiekaczy w wyposażeniu.
> >
> >
> No to musisz poczekac do lata albo obsmazac na patelni. Albo lutownica :)
>
> MB
No niekoniecznie.
Mianowicie: pokrój kiełbasę na kawałki 10-15 cm. Nakrój je według uznania.
Na blasze poukładaj krążki cebuli a na nich kiełbasę. Możesz ją opruszyć
przyprawą do grilla. Tak przygotowaną mieszankę pakujesz do pieca i
zapiekasz w tempereaturze 160-180 C przez 30-40 minut. Najlepiej doglądać
dzieło i kupić nie za suchą kiełbasę, tzn, taką bardziej tłustą.
Powodzenia.
Pozdrawiam
Igor
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-11-10 21:11:27
Temat: Re: Kiełbaski z piekarnika - jak?Użytkownik "Igor" <i...@1...pl> napisał w wiadomości
news:dl0cp4$6i9$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...net> napisał w wiadomości
> news:11n7avh6puckr21@corp.supernews.com...
> > Maciek wrote:
> > >>kielbase sparz we wrzatku, az bedzie ciepla na wylot, i wloz pod
> > >>opiekacz na dwie trzy minuty przed podaniem.
> > >
> > > Problem w tym ,że polskie kuchenki w odróżnieniu od angielskich nie
mają
> > > opiekaczy w wyposażeniu.
> > >
> > >
> > No to musisz poczekac do lata albo obsmazac na patelni. Albo lutownica
:)
> >
> > MB
> No niekoniecznie.
> Mianowicie: pokrój kiełbasę na kawałki 10-15 cm. Nakrój je według uznania.
> Na blasze poukładaj krążki cebuli a na nich kiełbasę. Możesz ją opruszyć
> przyprawą do grilla. Tak przygotowaną mieszankę pakujesz do pieca i
> zapiekasz w tempereaturze 160-180 C przez 30-40 minut. Najlepiej doglądać
> dzieło i kupić nie za suchą kiełbasę, tzn, taką bardziej tłustą.
> Powodzenia.
> Pozdrawiam
> Igor
Przy okazji dodam , że z pieca niegdy nie uzyskasz aromatu grilla. Bez dymu
kiełbaska się upiecze lecz nie nabierze aromatu wędzarniczego.
Pozdrawiam
Igor
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-11-10 21:47:13
Temat: Re: Kiełbaski z piekarnika - jak?
Użytkownik "Igor" <i...@1...pl> napisał w wiadomości
news:dl0csv$6sc$1@news.onet.pl...
> > > No to musisz poczekac do lata albo obsmazac na patelni. Albo lutownica
> :)
> > >
> > > MB
> > No niekoniecznie.
> > Mianowicie: pokrój kiełbasę na kawałki 10-15 cm. Nakrój je według
uznania.
> > Na blasze poukładaj krążki cebuli a na nich kiełbasę. Możesz ją opruszyć
> > przyprawą do grilla. Tak przygotowaną mieszankę pakujesz do pieca i
> > zapiekasz w tempereaturze 160-180 C przez 30-40 minut. Najlepiej
doglądać
> > dzieło i kupić nie za suchą kiełbasę, tzn, taką bardziej tłustą.
> > Powodzenia.
> > Pozdrawiam
> > Igor
> Przy okazji dodam , że z pieca niegdy nie uzyskasz aromatu grilla. Bez
dymu
> kiełbaska się upiecze lecz nie nabierze aromatu wędzarniczego.
> Pozdrawiam
> Igor
>
lepiej uzyc naczynia do zapiekania...
cebule na dno i owszem..ale miło podlac ją piwkiem... przepis kiedys był...
na dno mozna zastosowac tez :
ziemniaki w plasterkach..pod koniec pieczenia mozna wszystko polac
śmietana...
kapuste kiszoną ..warstwa na spód naczynia i piec poprostu...
najpierw przykryte a potem odkryte coby sie kiełbasa zrumiieniła
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-11-11 07:23:32
Temat: Re: Kiełbaski z piekarnika - jak?
Użytkownik "Maciek" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dl04eg$b40$1@news.onet.pl...
>
> >
> > kielbase sparz we wrzatku, az bedzie ciepla na wylot, i wloz pod
> > opiekacz na dwie trzy minuty przed podaniem.
> Problem w tym ,że polskie kuchenki w odróżnieniu od angielskich nie mają
> opiekaczy w wyposażeniu.
>
Zalezy co rozumiesz pod pojeciem "opiekacz"
Polskie kuchenki maja cos takiego w piekarniku (elektrycznym) jak rodzaj
grilla (nazywany czesto w instrukcjach wlasnie mianem opiekacz)
Tyle ze na pare minut nie oplaca sie rozgrzewac tego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-11-11 13:50:14
Temat: Re: Kiełbaski z piekarnika - jak?Użytkownik "Mariusz" <m...@p...pl> napisał w wiadomości
news:dkvr9l$7f1$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam serdecznie!
> Czy ktoś z szanownych grupowiczów ma doświadczenia w robieniu pysznych
> kiełbasek "grillowych" za pomocą piekarnika.
> Coś mi za bardzo nie wychodzą, a trwa to strasznie długo. Albo sa za suche
> albo za mało przypieczone, albo spalone... A do tego smród w całej kuchnmi
> (spalenizna itp.)
> Jak to najlepiej, najsmaczniej i najszybciej zrobić?
>
> --
> Mariusz
>
na widelcu nad palnikiem gazowym wychodza najlepiej ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-11-12 19:03:34
Temat: Re: Kiełbaski z piekarnika - jak?a ja to robię kiełbaski w czymś co sie nazywa rękaw do pieczenia (można tam
dodać cebulkę, boczek, przyprawę grillową, troche jałowca (ziaren
oczywiście)jako namiastki grilla choć to nie to samo), żeby nie stwardniały
za bardzo a przed końcem pieczenia rozcinam go co by je przyrumienić i
gotowe.
Użytkownik "Maciek" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dl04eg$b40$1@news.onet.pl...
>
>>
>> kielbase sparz we wrzatku, az bedzie ciepla na wylot, i wloz pod
>> opiekacz na dwie trzy minuty przed podaniem.
> Problem w tym ,że polskie kuchenki w odróżnieniu od angielskich nie mają
> opiekaczy w wyposażeniu.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |