Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!news.internetia.pl!ne
wsfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-f
or-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: parę pytań o "automat do chleba"
Date: Fri, 14 Sep 2007 06:00:22 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 30
Message-ID: <fcd1ak$347$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <fcaqea$1lov$1@opal.icpnet.pl> <fcasid$312$1@news.dialog.net.pl>
<fcavg5$1q9a$1@opal.icpnet.pl> <fccnqp$m7e$2@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: abcd186.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1189742740 3207 83.6.219.186 (14 Sep 2007 04:05:40 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 14 Sep 2007 04:05:40 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000774-5, 2007-09-13), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:301733
Ukryj nagłówki
"Fishman" <a...@m...pl> wrote in message news:fccnqp$m7e$2@news.onet.pl...
Yarael Poof pisze:
> A że czasem nie wyjdzie - no mój Boże... Zawsze może się coś tam
> trafić. Ponoć kiedyś był przesąd, że ciasto nie urośnie jak wyrabia je
> kobieta w czasie "trudnych dni". Ciekawe jakie źródło "historyczno
> etnograficzne" miał ten przesąd. No chyba, że to z serii tych "dlaczego
> trzeba o(b)krawać szynkę przed gotowaniem". :)
Jako, że kiedyś robiło się chleb na zakwasie, który powstawał
spontanicznie z użyciem mikroorganizmów "latających po obejściu", a
kobieta w czasie okresu nosi na sobie nieco inną florę bakteryjną, może
być w tym ziarno prawdy.
Fishman
Jeżeli się nie myły, to cały dom "obchodził" aromatem. Piszę wyraźnie
aromatem, bo należę do tych nielicznych mężczyzn, którym nie śmierdzą stopy
i kobiety w okresie są podniecające (umyte).
P.S. Pleciesz głupoty - zakwas przyrządzało się raz i później zostawiało
trochę ciasta w dzieży, przykrywało pokrywką i czekał ten zakwas do
nastepnego wyrabiania - wystarczyło nalać ciepłej wody - wymieszać, dodać
część świeżej mąki, aby rozczyn "ruszył" a potem resztę i wyrobić. Jeżeli
zakwas nie spleśniał to na jednym zakwasie można było wypiekać chleb przez
całe życie - stąd inne prosiły o dobry zakwas... (tak jak w chlebku
szczęścia).
|