Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "news.onet.pl" <e...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pasta curry nie proszek
Date: Wed, 12 Nov 2003 00:39:07 -0000
Organization: news.onet.pl
Lines: 36
Sender: e...@o...pl@195.137.93.149
Message-ID: <borvg8$815$1@news.onet.pl>
References: <boofpe$ff2$1@inews.gazeta.pl> <borepc$s0s$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.137.93.149
X-Trace: news.onet.pl 1068597576 8229 195.137.93.149 (12 Nov 2003 00:39:36 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 12 Nov 2003 00:39:36 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:179064
Ukryj nagłówki
> Generalnie Green Curry Paste uzywa sie w ten sposob, ze podsmarzasz je
> okolo 1 min na oleju roslinnym (olej arachidowy, sojowy, slonecznikowy,
> kukurydziany, ale nie oliwie z oliwek). To sluzy wydobyciu z niej
> aromatu.
> Po tym zalewasz mlekiem kukurydzianym (nieslodzonym), wrzucasz
> jakies miesko i warzywa i po chwili gotowe.
> Shrek
Nie kukurydzianym tylko mlekiem KOKOSOWYM.
Ktore mozna kupic gotowe w puszkach lub w kostce
to ostatnie trzeba przed uzyciem rozpuscic cieplej wodzie
(ale nie cala kostke naraz ! - tak, pi razy oko 1/3 kostki na
szklanke wody)
A miesko - zwykle kurczak -(kawalki i piersi, tak pol na pol), trzeba
przed dodaniem do sosu odpowiednio przygotowac - tak zeby
juz nie musialo sie w tym sosie gotowac.
(np. uzywajac Red Curry Paste mozna zrobic tak Dry Red Curry :
kawaleczki kurczaka obtoczyc w mace z dodatkiem grubo mielonego
pieprzu i smazyc (partiami) na glebokim tluszczu na zloty kolor, przelozyc
do garnka o trzymac w cieple. W woku podsmazyc lyzke czerwonej
pasty dodac mleko kokosowe, + kopiata lyzke masla orzeszkowego
z grubo mielonych orzechow, + 1/2 lyzki cukru + 1 lyzke Thai Fish Sauce
(taki smierdzacy rybami sos podobny do sosu sojowego, sam w sobie
ten rybi sos jest niezbyt apetyczny ale dodany do tego sosu wyraznie
uszlachetnia jego smak)
To wszystko pogotowac chwile zeby zredukowac ilos sosu o +/- polowe
potem wrzucic mieso i danie gotowe - podawac z ryzem.
emc
|