Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.atman.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.g
azeta.pl!not-for-mail
From: "Alulka" <s...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: paszteciki francuskie z nadzieniem
Date: Wed, 15 Jan 2003 18:24:32 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 51
Message-ID: <b04910$s72$1@news.gazeta.pl>
References: <b040ao$fm1$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 172.20.6.35
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.gazeta.pl 1042655072 28898 172.20.26.238 (15 Jan 2003 18:24:32 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 15 Jan 2003 18:24:32 +0000 (UTC)
X-User: slodka_cytrynka
X-Forwarded-For: as1-96.ostrowiec.dialup.inetia.pl
X-Remote-IP: 172.20.6.35
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:141671
Ukryj nagłówki
Ewusek <e...@p...com> napisał(a):
przepis na paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem miesnym ?
>
Witam
~~~~~~~~~~
PASZTECIKI FRANCUSKIE Z RYBĄ
Składniki (na 6 porcji):
25 dag ciasta francuskiego, 10 dag twarożku, sok wyciśnięty z polowy
cytryny , 1 łyżka musztardy, 1 łyżka mieszanki świeżych lub mrożonych ziół
(koperek, bazylia, estragon), szczypta soli, szczypta pieprzu, 2 wędzone
filety z pstrąga, 30 dag wędzonego łososia, 3 łyżki kwaśnej śmietany
Ciasto rozwałkować, pociąć na kwadraty, ułożyć na zamoczonej wodą blasze.
Wymieszać twarożek, sok z cytryny, musztardę, zioła, sól i pieprz.
Przygotowaną masę nakładać na kwadraty, przykrywać kawałkami pstrąga i
łososia. Kwadraciki z farszem poskładać na pół. Brzegi ciasta posmarować
śmietaną i zlepić. Piec 10 minut w temperaturze 200 stopni.
~~~~~~~~~~~~~~
PASZTECIKI PÓŁFRANCUSKIE ŚMIETANOWE
Ciasto:
25 dag mąki pszennej, 22 dag masła, 1 jajko, 2 żółtka, 5 łyżek śmietany
Nadzienie:
25 dag mięsa pieczonego lub gotowanego lub smażonego ( wołowina, wieprzowina,
cielęcina, drób), duża cebula, łyżka masła, 1 jajko, sól, pieprz, ew. 2-3
łyżki śmietany
Przyrządzić ciasto : mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać całe
jajko, surowe żółtka, szczyptę soli, śmietanę. wszystkie składniki połączyć
szybko, starannie. Położyć ciasto w chłodnym miejscu na 12 godzin. Cebulę
obrać, pokroić, zeszklić na tłuszczu, razem z mięsem przepuścić przez
maszynkę, doprawić solą, pieprzem, dokładnie utrzeć.
Wywałkować ciasto na grubość ½ cm, wykrawać krążki foremką lub szklanką o
ostrych brzegach (średnicy 6-7 cm). Połowę krążków posmarować białkiem na
całej powierzchni. Z reszty krążków wykrawać środki mniejszą foremką lub
kieliszkiem do wina. Powstałe obrączki nakładać na krążki i lekko przycisnąć.
Piec w bardzo gorącym piekarniku około 15 minut. Gdy wyrosną i zrumienią się -
wyjmować. Do gorących nakładać nadzienie i zaraz podawać jako przekąskę lub
dodatek do czystych zup. Można też krążki z farszem zlepiać jak pierogi, piec
jak wyżej, podawać ostudzone. Świetne na piknik, wyprawę za miasto !
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|