Data: 2003-01-15 18:24:32
Temat: Re: paszteciki francuskie z nadzieniem
Od: "Alulka" <s...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ewusek <e...@p...com> napisał(a):
przepis na paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem miesnym ?
>
Witam
~~~~~~~~~~
PASZTECIKI FRANCUSKIE Z RYBĄ
Składniki (na 6 porcji):
25 dag ciasta francuskiego, 10 dag twarożku, sok wyciśnięty z polowy
cytryny , 1 łyżka musztardy, 1 łyżka mieszanki świeżych lub mrożonych ziół
(koperek, bazylia, estragon), szczypta soli, szczypta pieprzu, 2 wędzone
filety z pstrąga, 30 dag wędzonego łososia, 3 łyżki kwaśnej śmietany
Ciasto rozwałkować, pociąć na kwadraty, ułożyć na zamoczonej wodą blasze.
Wymieszać twarożek, sok z cytryny, musztardę, zioła, sól i pieprz.
Przygotowaną masę nakładać na kwadraty, przykrywać kawałkami pstrąga i
łososia. Kwadraciki z farszem poskładać na pół. Brzegi ciasta posmarować
śmietaną i zlepić. Piec 10 minut w temperaturze 200 stopni.
~~~~~~~~~~~~~~
PASZTECIKI PÓŁFRANCUSKIE ŚMIETANOWE
Ciasto:
25 dag mąki pszennej, 22 dag masła, 1 jajko, 2 żółtka, 5 łyżek śmietany
Nadzienie:
25 dag mięsa pieczonego lub gotowanego lub smażonego ( wołowina, wieprzowina,
cielęcina, drób), duża cebula, łyżka masła, 1 jajko, sól, pieprz, ew. 2-3
łyżki śmietany
Przyrządzić ciasto : mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać całe
jajko, surowe żółtka, szczyptę soli, śmietanę. wszystkie składniki połączyć
szybko, starannie. Położyć ciasto w chłodnym miejscu na 12 godzin. Cebulę
obrać, pokroić, zeszklić na tłuszczu, razem z mięsem przepuścić przez
maszynkę, doprawić solą, pieprzem, dokładnie utrzeć.
Wywałkować ciasto na grubość ½ cm, wykrawać krążki foremką lub szklanką o
ostrych brzegach (średnicy 6-7 cm). Połowę krążków posmarować białkiem na
całej powierzchni. Z reszty krążków wykrawać środki mniejszą foremką lub
kieliszkiem do wina. Powstałe obrączki nakładać na krążki i lekko przycisnąć.
Piec w bardzo gorącym piekarniku około 15 minut. Gdy wyrosną i zrumienią się -
wyjmować. Do gorących nakładać nadzienie i zaraz podawać jako przekąskę lub
dodatek do czystych zup. Można też krążki z farszem zlepiać jak pierogi, piec
jak wyżej, podawać ostudzone. Świetne na piknik, wyprawę za miasto !
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|