Data: 2004-02-02 20:30:29
Temat: Re: patelnia żeliwna - problem
Od: "FeLicja" <insearch4myselfNOSPAM@hotmail_NO.comMENT>
Pokaż wszystkie nagłówki
waldek wrote:
>> Żeliwne naczynia trzeba po umyciu natrzeć odrobiną oleju.
> ====
> Można, ale chyba znacznie lepsze i wygodniejsze jest postępowanie
> podobne do tego, jak z wokiem - "przepalić", a potem już nie myć,
> przynajmniej do czasu, aż wytworzy się warstwa ochronna.
Nie do konca - jezeli uzywalo sie kwasow typu sok z cytryny czy ocet lub
warzyw takich jak pomidory to Twoje niemycie wiele nie pomoze. Poza tym tez
ja lubie jesc jeden obiad na raz - a nie smaki z pieciu poprzednich ;-)
> Nic nie będzie do niej przywierać (lepsze od
> teflonu!) i nie zardzewieje.
A z tym sie zgodze - przy wyrobionej juz patelni zeliwnej teflon sie po
prostu chowa! Pomijajac juz koszta wymiany teflonowej co pare lat ;-)
Kasia
|