Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.ebone.net!news1.ebone.net!fu-berlin.de
!uni-berlin.de!acb1d680.ipt.aol.COM!not-for-mail
From: Lukasz Madeksza <m...@g...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: patelnie
Date: Mon, 03 Jun 2002 00:17:01 +0200
Organization: Technical University of Berlin
Lines: 52
Message-ID: <3...@g...de>
References: <7...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: acb1d680.ipt.aol.com (172.177.214.128)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 1023056228 33908973 172.177.214.128 (16 [138523])
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.0rc1) Gecko/20020417
X-Accept-Language: en-us, en, pl, de
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:110705
Ukryj nagłówki
> czesc
Czesc :-)
> poradzcie
postaramy sie :-))
> chciałbym wyposazyc kuchnie w porzadne patelnie takie na całe zycie
Takich to chyba nie ma... :-)
Tefalowe trzeba po prostu co jakis czas wymienic - nawet przy delikatnym
obchodzeniu sie powloka w koncu sie uszkodzi.
Ale stalowa na dluuugo na pewno da sie kupic.
> zamirzam kupic zeliwna i jakąs porzadną ze stali nierdzewnej(dobrej firmy)
> czy moze wystarczyc sama nierdzewna(podobno potrawy panierowane
> ryby,podsmazanie lepiej robic na zeliwnej)
Zalezy od tego, do czego ma ta patelnia sluzyc. Inna patelnia do
duszenia inna do smazenia. Lepiej miec przynajmniej dwa rodzaje (i
najlepiej z kazdego rodzaju rozne rozmiary, choc ja sobie z dwoma daje
rade :-)
W Polsce wszystko to "jeden pies" - patelnia to patelnia, w Niemczech
uzywa sie dwoch nazw: Bratpfanne (do smazenia w wysokich temperaturach)
lub Schmorpfanne (do duszenia).
Napisz jaka masz kuchenke (gaz/prad) to wazne, do elektrycznych sa
specjalne modele patelni stalowych (podwojne dno ze spirala z miedzi,
lepiej rozprowadza cieplo).
Acha - dobra stalowa patelnia to tak 200zl+
(np.28 cm stalowa Fisslera kosztuje 105 euro + 45,99 przykrywka...)
Kupujac sprzet firmowy doplacasz, ale czesto masz gwarancje na np. 10-20
lat.
Rozejrzyj sie za produktami Fissler, WMF, Silit, BAF, Schulte-Ufer,
Berndes, Le Creuset...
Np. http://www.toolkauf.de/ (Pod punktem Haushalt -> Kochgeschirre ->
Pfannen znajdziesz produkty 8 firm ze zdjeciami)
>gdzie w warszawie mozna kupic dobre gary i narzedzia.
>moze przez internet
W Wawie to nie wiem, ale na pewno nie kupowalbym przez siec. Najlepiej
wziac do reki, przyjrzec sie dokladnie wykonaniu, sprawdzic wage etc.
(te z podwojnym dnem sa o wiele ciezsze - mi sie to bardzo podoba)
Pozdrawiam
--
Lukasz Madeksza
Department of Computer Sciences
Technische Universitaet Berlin
|