Data: 2002-06-02 22:17:01
Temat: Re: patelnie
Od: Lukasz Madeksza <m...@g...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
> czesc
Czesc :-)
> poradzcie
postaramy sie :-))
> chciałbym wyposazyc kuchnie w porzadne patelnie takie na całe zycie
Takich to chyba nie ma... :-)
Tefalowe trzeba po prostu co jakis czas wymienic - nawet przy delikatnym
obchodzeniu sie powloka w koncu sie uszkodzi.
Ale stalowa na dluuugo na pewno da sie kupic.
> zamirzam kupic zeliwna i jakąs porzadną ze stali nierdzewnej(dobrej firmy)
> czy moze wystarczyc sama nierdzewna(podobno potrawy panierowane
> ryby,podsmazanie lepiej robic na zeliwnej)
Zalezy od tego, do czego ma ta patelnia sluzyc. Inna patelnia do
duszenia inna do smazenia. Lepiej miec przynajmniej dwa rodzaje (i
najlepiej z kazdego rodzaju rozne rozmiary, choc ja sobie z dwoma daje
rade :-)
W Polsce wszystko to "jeden pies" - patelnia to patelnia, w Niemczech
uzywa sie dwoch nazw: Bratpfanne (do smazenia w wysokich temperaturach)
lub Schmorpfanne (do duszenia).
Napisz jaka masz kuchenke (gaz/prad) to wazne, do elektrycznych sa
specjalne modele patelni stalowych (podwojne dno ze spirala z miedzi,
lepiej rozprowadza cieplo).
Acha - dobra stalowa patelnia to tak 200zl+
(np.28 cm stalowa Fisslera kosztuje 105 euro + 45,99 przykrywka...)
Kupujac sprzet firmowy doplacasz, ale czesto masz gwarancje na np. 10-20
lat.
Rozejrzyj sie za produktami Fissler, WMF, Silit, BAF, Schulte-Ufer,
Berndes, Le Creuset...
Np. http://www.toolkauf.de/ (Pod punktem Haushalt -> Kochgeschirre ->
Pfannen znajdziesz produkty 8 firm ze zdjeciami)
>gdzie w warszawie mozna kupic dobre gary i narzedzia.
>moze przez internet
W Wawie to nie wiem, ale na pewno nie kupowalbym przez siec. Najlepiej
wziac do reki, przyjrzec sie dokladnie wykonaniu, sprawdzic wage etc.
(te z podwojnym dnem sa o wiele ciezsze - mi sie to bardzo podoba)
Pozdrawiam
--
Lukasz Madeksza
Department of Computer Sciences
Technische Universitaet Berlin
|