Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pech Re: pech

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: pech

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.p
l!nemesis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "cherokee" <c...@n...o2.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pech
Date: Mon, 14 Mar 2005 21:35:51 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <d14srk$4bf$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <d14p2s$46l$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dkn179.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1110832820 4463 83.24.17.179 (14 Mar 2005 20:40:20 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 14 Mar 2005 20:40:20 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:234823
Ukryj nagłówki


Użytkownik "Michal" <m...@o...com.pl> napisał w wiadomości
news:d14p2s$46l$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam, w jednej z ksiazek kucharskich padlo chaslo "pech" jako
> zabezpieczenie przetworow owocowych przed doplywem powietrza. Czy ktos z
Was
> zna te substancje, jesli tak to z czego jest zrobiona?

"Pech jest to jasnobrązowa masa przygotowana z kalafonii i oleju
parafinowego.(..)Do użytku łupiemy pech na małe kawałki, wkładamy do
rondelka, najlepiej z dzióbkiem i roztapiamy na wolnym ogniu. Gotować pechu
nie mozna, bogdyz wtedy jest gorszy. Pech można również sporządzić w domu. W
tym celu 1 kg kalafonii rozpuszczamy na wolnym ogniu, odstawiamy z ognia,
dodajemy 15 dkg oleju parafinowego lub lnianego i dokładnie mieszamy. Jezeli
pechu nie używamy od razu, zlewamydo tekturowego pudełka.
Pechem zalewamy przetwory po nalaniu lub nałozeniu ich do słoików. Brzegi
słoików wycieramy czysta ściereczkąumoczoną w spirytusie lub wrzacej
wodzie.Na powierzchnię przetworu nakładamy krażek z pergaminu lub białego
papieru umaczanego w spirytusie i wygładzamy watką,zeby pod papier nie
dostało się powietrze. Na papier wlewamy ostroznie rozgrzany pech zaczynając
od brzegów słoika do środka.
Czekamy, aż pech zastygnie, po czym nalewamy druga warstwę, po zastygnięciu
którejustawiamy słoiki do góry dnem, aby w ten sposób sprawdzić, czy są
szczelnie zalane pechem. Jeżeli ze słoika sączy sie płyn, nalezy pech usunąc
i zalać na nowo.
W zimie, gdy bierzemy do spozycia przetwory zalane pechem, trzeba słoik
odwrócic do góry dnem, zanurzyć do głebokosci warstwy pechu w gorącej
wodzie, pech podważyć nożem i wyjąć. pech po uzyciu należy opłukać, obsuszyc
i przechowac."

"Poradnik gospodyni wiejskiej", Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne,
Warszawa 1955, s. 441-442


pozdr

cherokee


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?