Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pech

Grupy

Szukaj w grupach

 

pech

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-03-14 19:31:25

Temat: pech
Od: "Michal" <m...@o...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam, w jednej z ksiazek kucharskich padlo chaslo "pech" jako
zabezpieczenie przetworow owocowych przed doplywem powietrza. Czy ktos z Was
zna te substancje, jesli tak to z czego jest zrobiona? Pzdr. Michal


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-03-14 20:35:51

Temat: Re: pech
Od: "cherokee" <c...@n...o2.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Michal" <m...@o...com.pl> napisał w wiadomości
news:d14p2s$46l$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam, w jednej z ksiazek kucharskich padlo chaslo "pech" jako
> zabezpieczenie przetworow owocowych przed doplywem powietrza. Czy ktos z
Was
> zna te substancje, jesli tak to z czego jest zrobiona?

"Pech jest to jasnobrązowa masa przygotowana z kalafonii i oleju
parafinowego.(..)Do użytku łupiemy pech na małe kawałki, wkładamy do
rondelka, najlepiej z dzióbkiem i roztapiamy na wolnym ogniu. Gotować pechu
nie mozna, bogdyz wtedy jest gorszy. Pech można również sporządzić w domu. W
tym celu 1 kg kalafonii rozpuszczamy na wolnym ogniu, odstawiamy z ognia,
dodajemy 15 dkg oleju parafinowego lub lnianego i dokładnie mieszamy. Jezeli
pechu nie używamy od razu, zlewamydo tekturowego pudełka.
Pechem zalewamy przetwory po nalaniu lub nałozeniu ich do słoików. Brzegi
słoików wycieramy czysta ściereczkąumoczoną w spirytusie lub wrzacej
wodzie.Na powierzchnię przetworu nakładamy krażek z pergaminu lub białego
papieru umaczanego w spirytusie i wygładzamy watką,zeby pod papier nie
dostało się powietrze. Na papier wlewamy ostroznie rozgrzany pech zaczynając
od brzegów słoika do środka.
Czekamy, aż pech zastygnie, po czym nalewamy druga warstwę, po zastygnięciu
którejustawiamy słoiki do góry dnem, aby w ten sposób sprawdzić, czy są
szczelnie zalane pechem. Jeżeli ze słoika sączy sie płyn, nalezy pech usunąc
i zalać na nowo.
W zimie, gdy bierzemy do spozycia przetwory zalane pechem, trzeba słoik
odwrócic do góry dnem, zanurzyć do głebokosci warstwy pechu w gorącej
wodzie, pech podważyć nożem i wyjąć. pech po uzyciu należy opłukać, obsuszyc
i przechowac."

"Poradnik gospodyni wiejskiej", Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne,
Warszawa 1955, s. 441-442


pozdr

cherokee


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

adafina?
co z mleka kokosowego ??
Królik i co dalej?
Konkurs CHLEB MIESIĄCA - nagroda Clatronic BBA 2605
z czym jadacie makarony?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »