« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-03-14 19:31:25
Temat: pechWitam, w jednej z ksiazek kucharskich padlo chaslo "pech" jako
zabezpieczenie przetworow owocowych przed doplywem powietrza. Czy ktos z Was
zna te substancje, jesli tak to z czego jest zrobiona? Pzdr. Michal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-03-14 20:35:51
Temat: Re: pech
Użytkownik "Michal" <m...@o...com.pl> napisał w wiadomości
news:d14p2s$46l$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam, w jednej z ksiazek kucharskich padlo chaslo "pech" jako
> zabezpieczenie przetworow owocowych przed doplywem powietrza. Czy ktos z
Was
> zna te substancje, jesli tak to z czego jest zrobiona?
"Pech jest to jasnobrązowa masa przygotowana z kalafonii i oleju
parafinowego.(..)Do użytku łupiemy pech na małe kawałki, wkładamy do
rondelka, najlepiej z dzióbkiem i roztapiamy na wolnym ogniu. Gotować pechu
nie mozna, bogdyz wtedy jest gorszy. Pech można również sporządzić w domu. W
tym celu 1 kg kalafonii rozpuszczamy na wolnym ogniu, odstawiamy z ognia,
dodajemy 15 dkg oleju parafinowego lub lnianego i dokładnie mieszamy. Jezeli
pechu nie używamy od razu, zlewamydo tekturowego pudełka.
Pechem zalewamy przetwory po nalaniu lub nałozeniu ich do słoików. Brzegi
słoików wycieramy czysta ściereczkąumoczoną w spirytusie lub wrzacej
wodzie.Na powierzchnię przetworu nakładamy krażek z pergaminu lub białego
papieru umaczanego w spirytusie i wygładzamy watką,zeby pod papier nie
dostało się powietrze. Na papier wlewamy ostroznie rozgrzany pech zaczynając
od brzegów słoika do środka.
Czekamy, aż pech zastygnie, po czym nalewamy druga warstwę, po zastygnięciu
którejustawiamy słoiki do góry dnem, aby w ten sposób sprawdzić, czy są
szczelnie zalane pechem. Jeżeli ze słoika sączy sie płyn, nalezy pech usunąc
i zalać na nowo.
W zimie, gdy bierzemy do spozycia przetwory zalane pechem, trzeba słoik
odwrócic do góry dnem, zanurzyć do głebokosci warstwy pechu w gorącej
wodzie, pech podważyć nożem i wyjąć. pech po uzyciu należy opłukać, obsuszyc
i przechowac."
"Poradnik gospodyni wiejskiej", Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne,
Warszawa 1955, s. 441-442
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |