Data: 2007-02-13 19:01:40
Temat: Re: pęka biała kiełbasa + żurek
Od: "Antek Laczkowski" <a...@p...wyrzuc.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 13-02-2007 o 18:16:19 Ozetjot <r...@o...pl> napisał(a):
>
> U?ytkownik "dwaKa" <b...@i...pl> napisa? w wiadomo?ci
> news:eqf0s7$6h0$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> w jaki sposób , mo?na temu zapobiec, w czasie gotowania ?
A trzeba? Właśnie pęknięta lepiej oddaje smak,
np. w żurku. I łatwiej ją zeszamać.
Ja gotuję: najpierw kiełbasę - niech pęka, długo,
potem ziemniaki w kostkę (aż się rozlecą)
a na koniec dodaję albo kupne torebki białego barszczu,
albo własny zakwas (lepszy, ale trzeba czekać).
I skromne przyprawy: liść bobkowy, majeranek.
Ważne, aby ziemniaków nie gotować w kwaśnym.
Żre się z chlebem opalonym nad gazem, tostami,
albo samo. MUSI być lekko kwaśne.
Antek
|