Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-on
line.de!newsfeed01.sul.t-online.de!t-online.de!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.
news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Rafał Wylociński" <w...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: peklowanie
Date: Thu, 17 Jun 2004 14:12:54 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 32
Message-ID: <cas1hq$jl5$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <carru4$1k3$1@nemesis.news.tpi.pl>
<0...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: host-ip114-233.crowley.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1087474043 20133 62.111.233.114 (17 Jun 2004 12:07:23
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 17 Jun 2004 12:07:23 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:205032
Ukryj nagłówki
Witam.
Użytkownik "sławek" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
news:04c1.000015a7.40d17557@newsgate.onet.pl...
> według ciebie przykłoadowo 1 kg miesa np karkówki lu kurczaka zaleje
2lwody i
> zuzyje tylko 20g soli peklujacej? nie będzie to za słabe
> jestem z gdańkska zbudowałem sobie na działce wędzarke ryby mi jakoś
wyszły,
> teraz w sobotę chce dla próby uwędzić 1 kurczaka i kg karkuey dla próby
Wystarczy 20 g dodaj jeszcze 20 g samej soli. Peklosól zmienia strukturę
mięsa i dzięki niej mięso nie robi się szare po sparzeniu. Rozpuść w jak
najmniejszej ilości wody niezbędnej do pokrycia mięsa. Jak dziś zapeklujesz
to do soboty za krótko. Nawet jak mocniej posolisz to i tak w pewnym
momencie nie skrócisz czasu peklowania, ponieważ solanka ma określoną
zdolność do penetracji mięsa. Peklosól lepiej wnika w mięso, które było
wcześniej zamrożone, a potem rozmrożone. Jeżeli nie możesz dłużej trzymać to
nastrzyknij solanką. Dla kawałków 2-3 kg pekluje się ok tygodnia (uwaga na
temp - im bliższa 0 tym lepiej - nie rozwija się flora bakteryjna). Kawałek
1 kg ok. 4 dni.
W domu mam kilka książek o technologii produkcji wędzonek zapraszam na
priv.
--
___________________________________________
Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz.
Pozdrawiam
.Rafał
|