Data: 2004-03-23 14:22:18
Temat: Re: pesto
Od: "Aska" <j...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Buźka" <k...@b...pl> napisał w wiadomości
news:c3muhj$fsf$1@news.onet.pl...
> Znacie jakieś fajne przepisy na pesto?
> Niedawno kosztowałam kilku takich sosów i powalił mnie czerwony. No i
chodzi
> teraz za mną, ale nie wiem, co w nim było poza oliwą. Pomidory? Papryka?
> W sieci znalazłam tylko przepisy z bazylią i jakimiś orzeszkami, ale może
> ktoś z was jest wtajemniczony w skład tego czerwonego pesto?
Witam Grupe!
"Czytaczem" Waszych wypowiedzi jestem od dluzszego czasu i postanowilam sie
wreszcie uaktywnic.
Przepis na fantastyczne czerwone pesto podawala kiedys w "Wysokich obcasach"
Agnieszka Kreglicka (moje guru - obok kilku innych kulinarnych postaci). Nie
pamietam w tej chwili proporcji pesto, ale i tak dobieram je "na oko".
Skladniki: suszone pomidory ze sloika (w zalewie z oliwy), tarty parmesan,
orzeszki pinii (ja daje laskowe), oliwa z oliwek, odrobina przecieru
pomidorowego, sol, pieprz (zawsze swiezo mielony). Oliwe z pomidorow
odlewam, bo zazwyczaj nie jest to oliwa z oliwek tylko olej slonecznikowy i
nie smakuje dobrze, zastepuje ja oliwa wlasnie. Na sloik pomidorow wypada
paczuszka parmesanu (taka wieksza z dostepnych w sklepach) i spora garsc
orzechow. Calosc zmiksowac. Podaje to do smarowania bagietki jako
przystawke. Zawsze wzbudza zachwyt.
Pozdrawiam
Joanna
|