Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!orion.cs
t.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: "Andrzej" <w...@c...pg.gda.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <Hbsp5.15881$Yl4.360600@news.tpnet.pl>
Subject: Re: piec tandoor
Lines: 42
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
Message-ID: <ZECp5.17890$Yl4.411178@news.tpnet.pl>
Date: Fri, 25 Aug 2000 22:44:09 GMT
NNTP-Posting-Host: 195.117.10.251
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 967243449 195.117.10.251 (Sat, 26 Aug 2000 00:44:09 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Sat, 26 Aug 2000 00:44:09 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:32878
Ukryj nagłówki
Z technicznego punktu widzenia (mojego) - to zabobon.
Nie wiem niestety jak wygląda i działa piec tandoor, ale z opisu wnioskuję,
że ów "grilowaty" posmak jest efektem kontaktu potrawy ze spalinami z węgla
drzewnego/drewna - a to no cóż jest raczej nieosiągalne w piekarniku i
wstawianie szamotowych cegieł czy glinianych dzbanków raczej nie pomoże - k
sażaleniu :(
"Herbatka" <b...@d...com.pl> wrote in message
news:Hbsp5.15881$Yl4.360600@news.tpnet.pl...
> Witam,
> ostatnio bawilam z wizyta u Ulki Zalewskiej, (dawno nie widzianej na
grupie,
> niestety) i ugoscila mnie we wspanialej indyjskiej knajpie. Co ja wam bede
> opowiadac - ten niewiarygodny aromat przypraw, tradycyjny sposob
> przygotowania a smak... - pokochalam indyjska kuchnie. Zarzekalam sie, ze
> nie bede niczego wyprobowywac w domu, bo szkoda zachodu - i tak nie
dostane
> wszystkich potrzebnych przypraw o wlasciwej jakosci i "oprzyrzadowanie"
tez
> nie to, ale korci mnie strasznie, zeby sprobowac chocby takich indyjskich
> plaskich chlebkow/plackow. Problem w tym, ze sie je piecze w piecu tandoor
> (kiedys juz byla dyskusja na ten temat przy okazji przepisu na kurczaka
> tandoor). Tandoor to podluzny piec wykonany z gliny, w ktorym powstaje
> wysoka temperatura, a potrawy nabieraja specyficznego "grilowanego" smaku.
W
> ramach eksperymentu sprowowalam tworczo wykorzystac pomysl z szamotowkami
> (bylo przy pizzy) i mysle o wstawieniu do piekarnika jakiegos wysokiego
> glinianego naczynia. Pytania mam dwa: 1. Czy to nie peknie ? (teoretycznie
> nie powinno, w koncu gliniane naczynia wypala sie w piecu) 2. Czy
rozgrzeje
> sie do wlasciwej temperatury ? Co o tym sadzicie ? A moze w ogole sie za
to
> nie brac i raczej odwiedzic psychiatre ;-)
> Herbatka
> --
> ****************************************************
*****************
> Minds are like parachutes, they must be open to work.
>
>
|